Home Ostalo Sve o BBK Electronics, kompaniji koja je najveći proizvođač mobilnih telefona...

Sve o BBK Electronics, kompaniji koja je najveći proizvođač mobilnih telefona na svijetu

Prosječan korisnik mobilnog telefona vjerovatno nikada nije čuo za BBK Electronics, kompaniju koja je najveći proizvođač mobilnih telefona na svijetu. Ali kada saznate koje sve brendove ta kompanija ima u svom vlasništvu, postaće vam mnogo jasnije. BBK Electornics izbjegava izlaganje javnosti, a čak i brendovi koji su dio iste grupe inzisitiraju na svojoj nezavisnosti. Iako su brandovi unutar kompanije sami sebi konkurencija, imaju veliku korist od zajedničkog vlasnika.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

BBK pod svojim okriljem drži nama poznate brendove Oppo, Vivo, OnePlus i Realme, a u nekim dijelovima svijeta imaju i druge, kao što je IQOO u Indiji i Kini. U prvom kvartalu 2021. godine kumulativni udio u globalnim isporukama pametnih telefona BBK brendova iznosio je preko 25%, dovoljno za 1. mjesto i titulu najvećeg prozivođača na svijetu. Drugi po redu, Samsung imao je udio od oko 22%, dok je treći bio Apple sa 17% i četvrti Xiaomi s 14%

Predstavljen Google Fuchsia OS, navodni nasljednik Androida

TechAltar, poznat po odličnim videoanalizama tehnološkog sektora, objavio je video o nastanku BBK-a, odnosno o osnivaču Duanu Yongpingu. Yongping je u poslovni svijet ušao kao upravnik tvornice u kineskom gradu Zhongshanu za malog proizvođača elektronike pod nazivom Zhongshan Yihua Group u 80-im godinama prošlog vijeka. Tu je ostvario veliki uspjeh kopirajući Nintendo koji tada nije bio dostupan u Kini, te promovišući konzolu kao edukativni uređaj zahvaljućim dodatnim opcijama poput rječnika i tipkovnice koje su uključene uz proizvod. Puno pažnje posvećeno je marketingu, gdje su angažovane kineske zvijezde poput Jackie Chana, a navodno je imao i odličan odnos s radnicima i dobavljačima, gdje su prvima isplaćivani veliki bonusi za svaki uspjeh kompanije, a drugima nuđeni zajmovi u trenutcima otežanog poslovanja. Iako se takav pristup pokazao tržišno uspješnim, vodstvo kompanije se s njim nije slagalo pa je napustio Zhongshan Yihua Groupi osnovao BBK 1995. godine, zajedno sa 6 zaposlenih iz bivše kompanije. BBK je uspješno krenuo s poslovanjem zahvaljujući odličnim odnosima koje je Duan imao sa dobavljačima koji su rado nastavili saradnju, a odmah u početku zaposlenima je ponuđena opcija da budu u vlasničkoj strukturi nove kompanije.

USB Type C konektor dobija unaprijeđenje

U ranim 2000-ima BBK je različite poslovne odjele podijelila u različite brendove, pa je BBK brend ostao za edukacione uređaje, dok je Oppo inicijalno osnovan za DVD playere. Vivo je došao nešto kasnije, 2009. godine, kao brend za mobilne uređaje. Zanimljivo je da je CEO svakog “brenda” bio i ostao jedan od inicijalnih 6 zaposlenika kompanije. Duan je odstupio s pozcije i otišao u mirovinu u 39. godini života. Danas živi u Kaliforniji, a jedan je od najvećih privatnih dioničara Applea.

Google Photos za 4 dana prestaje biti besplatan za neograničeno skladištenje fotografija

BBK brend na uređajima s vremenom je nestao, a Oppo je prešao s proizvodnje DVD Playera na MP3 playere i potom na pametne telefone. U tom trenutku, BBK je imao dva brenda (Oppo i Vivo) koja se međusobno takmiče u istom tržištu, što se pokazalo kao odlična stvar. Rast prodaje bilo kojem od njih značio je da uzimaju tržišni udio konkurentima izvan BBK grupe, a isto tako su u mogućnosti pregovarati bolje cijene za komponente te dijeliti rješenja pronađena u odjelu istraživanja i razvoja. Marketing je nastavio biti u centru pažnje, kao i odnos s partnerima, pa je tako svako lokalno predstavljanje nekog telefona popraćeno nastupom neke lokalno poznate osobe, a dobavljači i distributeri su se borili za saradnju s kompanijom zbog odličnih uslova saradnje.

Android 12 donosi velike izmjene izgleda korisničkog interfejsa

2013. godine, BBK osniva svoj treći brend, OnePlus, koji je ciljao tržište tkz. entuzijasta (sjetimo se samo sistema pozivnica), pa je postigao odlične uspjehe u prepoznatljivosti brenda u Evropi i Sjevernoj Americi, gdje Oppo i Vivo ni dan danas po snazi brenda nisu ni blizu Samsungu ili Appleu. Prije 3 godine osnovan je Realme, kao brend koji nudi uređaje odličnih specifikacija po pristupačnim cijenama sa posebnim fokusom na Indiju. Svaki od BBK brendova cilja određni dio tržišta i vođeni su dosta konzervativno, uz izbjegavanje rizika poput predstavljanja uređaja u novim i neistraženim kategorijama, što ih u jednu ruku može činiti “dosadnijima”, ali isto tako se pokazalo kao odlična strategija za stabilan rast.

Android ima 3 milijarde aktivnih uređaja, iOS oko 1 milijardu

Da je takmičenje različitih brendova istog vlasnika dobar recept na mobilnom tržištu pokazao je i Huawei, prije cijele situacije oko sankacija, kada su Honor i Huawei ostvarivali impresivan rast, često na različitim tržištima. Nešto slično radi i Xiaomi sa svojim Poco i Redmi podbrendovima i za sada im takođe dobro ide.

Facebook smanjuje vidljivost onih koji dijele lažne vijesti

Smartfoni BBK brendova danas su poznati kao kvalitetni uređaji. Možda ne toliko u Evropi zbog manjeg tržišnog udjela, ali dovolno je pogledati trenutnu ponudu. Oppova Find X serija izgleda izuzetno dobro na papiru i većinom je pozitivno ocijenjena od strane recenzenata. OnePlus 9 Pro je poznati i na našim prostorima, a riječ je o jednom od najboljih uređaja ove godine. Vivo X60 Pro + dolazi s najnovijim specifikacijama i kamerom razvijenom u saradnji s njemačkim Zeissom, dok Realme donekle imitira Xiaomijev model poslovanja u srednjoj klasi i izbacuje uređaje odličnih specifikacija sa pristupačnom cijenom koje tržište odlično prihvata.

Google, Fitbit i Samsung spajaju svoje platforme za pametne satove

Iako do sada, osim OnePlusa, ostali BBK brendovi nisu bili toliko popularni u Evropi, to se polako mijenja ako je suditi prema podacima Counterpointa iz prvog tromjesečja ove godine. Oppo je imao 6% udjela, a OnePlus i Realme po 2%, što ukupno daje više od 10%. Iako to za svaki brend pojedinačno nije neki rezultat, odlična vijest za BBK je što udjeli sva tri navedena brenda rastu, a kad ih saberemo, vidimo da su postali respektabilna sila u Evropi na 4. mjestu – iza Samsunga, Apple i Xiaomija. Vivo je takođe krenuo u veći angažman u Evropi i vjerojatno je pitanje vremena kada će se pojaviti na nekoj od ovih lista.

Samsung navodno razvija ekran sa gustinom od 1000 ppi

Posljednjih godina, iz radionice BBK brendova predstavljene su i razne inovacije poput superbrze tehnologije punjenja od 125W, koncepta uređaja sa ekranom na razvlačanje, koncepta uređaja s prednjom kamerom ispod ekrana, bežično punjenje u radijusu do 10m, i sl. Drugim riječima, nije više riječ o Kinezima koji samo kopiraju druge kompanije i pokušavaju prodati sličan uređaj po nižoj cijeni, nego o konglomeratu koji ulaže u istraživanje i razvoj i koji svake godine predstavlja sve bolje proizvode, kako tehnološki, tako i po omjeru cijene i kvalitete, što i rastući tržišni udio potvrđuje.

(mobhr)