Home Ostalo IBM kreirao prvi 2 nm čip na svijetu

IBM kreirao prvi 2 nm čip na svijetu

IBM tvrdi da je napravio veliki korak napred u tehnologiji čipova izradom prvog 2 nm čipa. Kompanija kaže da je stisnula 50 milijardi tranzistora na čip veličine nokta.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Arhitektura može pomoći proizvođačima procesora da povećaju performanse sa istom potrošnjom kao trenutni 7 nm čipovi za do 45%, ili održe isti nivo performansi koristeći 75% manje energije, prema IBM-u. Mnogi procesori zasnovani na 2 nm verovatno će pružiti nešto između, ravnotežu boljih performansi i poboljšane efikasnosti napajanja.

Propust u Qualcomm čipovima omogućava napadačima da prisluškuju vaše razgovore putem mobilne mreže

Mobilni uređaji sa 2 nm procesorima mogu imati do četiri puta duži vek trajanja od onih sa 7 nm čipsetima. IBM tvrdi da će možda biti potrebno da se takve slušalice pune na svaka četiri dana. Laptop računari bi dobili ubrzanje od takvih procesora, dok će autonomna vozila brže detektovati i reagovati na objekte, tvrde iz IBM-a. Kompanija tvrdi da će tehnologija imati koristi u području efikasnosti napajanja data centara, istraživanja svemira, veštačke inteligencije, 5G i 6G i kvantnog računarstva.

Samsung za Galaxy S22 Ultra, navodno priprema varijabilni 10x optički zoom

IBM je naizgled napravio iskorak sa 2 nm pre svojih konkurenata. Apple-ovi M1 i A14 stigli su zajedno sa Huawei-jevim Kirin 9000 prošle jeseni kao prvi procesori zasnovani na TSMC-ovom 5 nm tehnološkom procesu. Drugi proizvođači, poput AMD-a i Qualcomm-a, trenutno koriste TSMC-ove 7 nm čipove, iako je Qualcomm-ov Snapdragon 888 proizveden na Samsung-ovoj 5 nm tehnologiji. Što se tiče Intela, kompanija verovatno neće objaviti 7 nm procesore do 2023; trenutno koristi 10 nm i 14 nm čipove. Međutim, Intelovi čipovi imaju veću gustinu tranzistora u odnosu na rivale sa istom nm cifrom, tako da to nije isto poređenje. U međuvremenu, TSMC takođe radi na 2 nm procesu i očekuje da sledeće godine krene u obimnu proizvodnju 4 nm i 3 nm.

Novi video detaljno prikazuje Huawei Harmony OS

Nejasno je kada će se 2 nm procesori probiti u potrošačke uređaje, ali najava 2 nm čipova i njihova izrada su različiti izazovi. IBM planira da ove godine objavi svoje prve komercijalne 7 nm procesore na svojim Power Systems serverima. Iako su 2 nm procesori verovatno udaljeni najmanje nekoliko godina od dolaska na laptopove i telefone, makar je dobro znati da su u pripremi snažniji i efikasniji CPU-ovi.

(pcpress)