Home Recenzije LG L90 recenzija i test

LG L90 recenzija i test

LG-eva L serija mobitela izgradila je preko vremena ime za sebe nudeći mnogo za malo novca.

L serija od svog starta je zamišljena tako da se nešto lošiji hardver, poput lošije kamere, slabijeg procesora i manje RAM-a u odnosu na konkurenciju, kompenzira većim (Larger) ekranom, dugotrajnijom (Longer) baterijom  i najnovijom (Latest) verzijom operativnog sistema. Sa L90, L serija pravi zaokret u novom pravcu u kojem se slabosti eliminiraju ili čak pretvaraju u prednosti.

LG L90 dosta je tražen na našim prostorima iako se nedovoljno reklamira. Uređaj je prisutan u ponudi operatera, a može se lako nabaviti u radnjama. Kada se usporedi sa konkurentima, L90 je jako nježan na novčaniku. Nismo mogli a da se ne zapitamo u čemu je stvar, da li je nešto veliko moralo biti žrtvovano da bi se postigla takva cijena, ili pak LG želi imati svoj bestseler u ovoj klasi čak i uz malu zaradu? LG L90 recenzija će na ova pitanja pokušati dati odgovore.

Karakteristike

Ekran LG-a L90 je veličine 4,7 inča sa rezolucijom od 540 x 960 piksela. Iako bi neki voljeli vidjeti 720p rezoluciju sa prethodnika L9 II, moramo reći da ni u jednom momentu u toku testa nismo imali osjećaj da je rezolucija nedovoljna.

Čipset koji pokreće LG L90 je 4-jezgreni Qualcomm Snapdragon 400 na 1.2 GHz  u kombinaciji sa Adreno 305 grafikom i 1 GB radne memorije (883 MB korisniku dostupno). Odziv korisničkog interfejsa je prilično dobar i L90 nam u tom aspektu nije pokazao ništa manje od fluidnosti.

Interna memorija iznosi 8 GB od čega je korisniku dostupno 3,76 GB a može se proširiti putem microSD memori kartice veličine do 32 GB.
Kod testirane verzije, zadnja kamera je rezolucije 8 megapiksela sa autofokusom i LED blicem a prednja kamera je malo niske rezolucije od 0,3 megapiksela.

Pošto postoje modeli koji imaju zadnju kameru od 5 megapiksela ili prednju od 1,3 megapiksela, preporučujemo vam da pri kupovini ovog uređaja obratite pažnju na rezolucije kamera.
Baterija u telefonu je 2540 mAh koja se pokazala izvrsno u toku testa.

lg l90 specifikacije

Sadržaj pakovanja

Pakovanje LG-evog predvodnika L linije je kompaktno, ali su uglavnom sve bitnije stvari na broju. U kutiji uz sam uređaj dolazi:

– Stereo slušalice

– USB data kabl

– Punjač

– Uputstvo za upotrebu i ostali papiri

U našem pakovanju nismo zatekli memori karticu. Oprema je kvalitetna, a kvalitet zvuka u slušalicama je sasvim pristojan i zadovoljit će kriterije većine korisnika osim velikih audiofila.

lg l90 kutija pakovanje 2

Dizajn i izrada

LG je L90 dizajnirao bez previše komplikacija i uz provjereni recept. Telefon je u potpunosti izrađen od plastike. Dizajnu se, iako sprijeda bezličan, nema nešto posebno zamjeriti a raspoloživi prostor je dobro iskorišten. Iako ima veličinu ekrana od 4,7”, rad jednom rukom sa L90 je ugodan i bez problema zbog male debljine uređaja, a ni u džepu ne predstavlja smetnju. Standardne 3 tipke smještene su ispod ekrana, s tim da je tipka home hardverska, što je odlična stvar.

Ukoliko vidite da tipke na L90 ne svijetle u mraku, nemojte biti iznenađeni, jer LG L90 nema osvjetljenje tipki, što je pomalo razočaravajuće za ovaj uređaj.

Iznad ekrana su svoje mjesto našli zvučnik, te desno od njega senzor blizine i prednja kamera ali nedostaje senzor ambijenta zahvaljujući koji služi za automatsku prilagodbu osvjetljenja ekrana. Kao i sa osvjetljenjem tipki, LG u L90 ni to nije uključio. Srećom, osvjetljenje ekrana lako možete kontrolirati manuelno zahvaljujući klizaču u notifikacijskoj traci, mada je teško očekivati da će se nedostatak ovog senzora svima svidjeti. Ukoliko želite da prednja strana vašeg L90 uvijek izgleda čisto, moraćete je često čistiti jer je zaista magnet za otiske prstiju.

IMG_20141101_142116
Na lijevoj strani nalaze se tipke za pojačanje i smanjenje. Za razliku od prethodnika L9 II i L9, na L90 nema sjajnih dijelova, što i nije neki pretjeran nedostatak s obzirom da je upotrijebljena mat boja koja inače s upotrebom teže spada s uređaja nego sjajni dijelovi.

IMG_20141101_142058

Na desnoj strani uređaja nema ništa drugo osim tipke za otključavanje i zaključavanje ekrana.

Gornja strana uređaja donosi određena iznenađenja. Uz standardni priključak za slušalice od 3,5 mm, tu su sekundarni mikrofon za smanjenje buke i, pazite sad, IR Blaster. Ova tehnologija bi se uskoro trebala primjenjivati više u budućnosti. Zahvaljujući IR Blasteru, vašim LG-em L90 moći ćete upravljati svim uređajima u kući poput televizora ili DVD playera. Dobro je vidjeti da LG misli unaprijed.

Na dnu telefona su USB port i mikrofon, uz lijepo stilizirani hrapavi dio koji podsjeća na rešetkicu.

lg l90 nazad

Nazad je situacija prilično standardna, ili ipak nije. 8-megapikselna kamera i LED blic postavljeni su na sredini gornjeg dijela, a zvučnik na donjem dijelu. No, sa poklopcem baterije stvari postaju mnogo interesantnije jer se ovaj poklopac može sam liječiti od malih ogrebotina zahvaljujući specijalnom sloju posuđenom od većeg LG-a G Flex. Površina poklopca ne prikuplja otiske prstiju i malo je hrapavija, što pomaže boljem ležanju uređaja u ruci te smanjuje mogućnost ispadanja.

Zadnji poklopac može se skidati a baterija je zamjenjiva. Također, poklopac ćete morati skidati i ukoliko želite zamijeniti SIM karticu ili memori karticu, jer su obje locirane ispod poklopca. Na slici ispod vidi se kako L90 izgleda bez poklopca, kao i mjesta na kojima se nalaze slotovi za pomenute kartice. Na slici su obje kartice ubačene u uređaj.

lg l90 slot sim memori

Iako je L90 izrađen od plastike i nema neki premium izgled, telefon je čvrst, tanak, bez škripanja i dobro sastavljen, stoga u ovom segmentu nemamo posebnih zamjerki.

Ekran

Kako smo već naveli, LG L90 ima IPS LCD ekran veličine 4,7 inča rezolucije 540 x 960 piksela. Za zaštitu ekrana brine se Corning Gorilla Glass staklo druge generacije. Kvalitet prikaza i gustina ekrana od 234 piksela po inču sasvim su pristojni. Uglovi gledanja su solidni, sa određenim gubitkom kontrasta i promjenom boje kad ne gledate direktno u ekran, dok je  svjetlina samog ekrana odlična. Čitljivost na suncu nije najbolja ali  je definitivno prihvatljiva pošto sve na ekranu i dalje ostaje vidljivo.

Telefonija

Naš LG L90 se dobro pokazao u prijemu mreže, a gubici signala zabilježeni su jedino u ekstremnim uslovima.

Što se tiče poziva, zvuk u slušalici je vrlo glasan i čuje se dobro čak i u vrlo bučnom okruženju. Jasnoća zvuka je dobra, na drugoj strani veze također a vibracija je jaka.

Uočili smo malo povremeno kašnjenje u paljenju ekrana nakon odmicanja od uha. Naime, nakon odmicanja od uha ekranu su često potrebne 2 sekunde da se aktivira. Zanimljivo je da smo identičnu stvar uočili i kod Sony Xperia M2 koji ima vrlo slične karakteristike kao i L90.

Zvuk

Kvaliteta zvuka preko zvučnika je vrlo dobra. Zvuk je čist i ugodan a distorzije nije bilo ni u tragovima.

Glasnoća zvučnika je vrlo pristojna, a propuštanje poziva zbog nedovoljne glasnoće zvučnika . Preporučuje se da se prilikom korištenja ovih opcija nivo glasnoće zvučnika ne drži stalno na maksimumu nego jedan nivo niže, pošto dugoročno može doći do oštećenja zvučnika ako je nivo stalno na maksimumu. Naravno, izuzetak su slučajevi kada je sadržaj koji se reproducira pretih.

Kvaliteta zvuka preko slušalica je pristojna a sam zvuk je glasan, mada smo viđali i glasnije uređaje.

Kamera

Naš testni LG L90 posjeduje kameru od 8 MPix sa blicem i autofokusom koja je prilično dobra, posebno ako se uzme u obzir cjenovni razred uređaja. Iako ne može voditi bitku sa najboljima iz klase od 8 MPix, L90 se u ovom segmentu uopšte nije osramotio te pored cjenovno izravnih konkurenata može hodati uzdignute glave.

Fotografije

Kvalitet fotografija LG-a L90 može se ocijeniti kao prilično dobar.

Sučelje je prilično intuitivno i lako je za snaći se. Sa desne strane su (odozgo nadole) mala sličica na kojoj je prikazana veliki izduženi okidač, tipka za prebacivanje između foto i video snimanja te zadnja fotografija.
Sa lijeve strane su poredane komande za podešavanje blica, prebacivanje između prednje i zadnje kamere, Načini, te već viđena komanda koja vodi ka dubljim podešavanjima.

Sve opcije koje kamera ima prikazane su na slikama ispod.

Sada idemo na inspekciju kvaliteta fotografija. Na fotografijama se može primijetiti prilično visok nivo detaljnosti. Redukcija šuma prilično je dobro kontrolirana, možda za dlaku  preagresivna, ali je i dalje zadržano dosta suptilnih detalja, tako da ovdje nema nekih zamjerki.

Dinamički raspon je nešto niži ali ipak i dalje dovoljno visok. Dinamički raspon je sposobnost istovremenog zadržavanja detalja u najsvjetlijim i najtamnijim dijelovima slike, nizak dinamički raspon znači da na nekom od 2 područja detalji neće biti zadržani u dovoljnoj mjeri. U odabiru između svijetlih i tamnih dijelova, L90 se više opredjeljuje za zadržavanje detalja u svjetlijim dijelovima.

Kontrast, ekspozicija i boje su dovoljno dobri, blic je prilično jak a fotografije sa udaljenosti od nekoliko centimetara (makro) su pristojne.
Ispod se nalazi nekoliko fotografija napravljenih sa veće udaljenosti.

Fotografije sa male udaljenosti (makro)

Noćne fotografije, od kojih je prva fotografija urađena uz upotrebu blica.

Na L90 zatekli smo mogućnost prebacivanja fokusa sa automatskog na ručni fokus, što je veliko iznenađenje. Ukoliko vam automatski fokus nije dovoljno dobar, fokus možete precizno podešavati ručno preko klizača na desnoj strani ekrana. Zaista bi lijepo bilo ovu opciju vidjeti češće u upotrebi i kod telefona drugih proizvođača, a do tada će ovo biti jedna od LG-evih konkurentskih prednosti koja bi se, po mišljenju autora, marketinški trebala više isticati. Ova opcija vrijedi samo za foto način, tako da nije dostupna u video načinu.

Prednja kamera je rezolucije 0,3 megapiksela, za koju sumnjamo da će privući fanove selfija mada je dovoljna za video pozive preko Skypea.

lg l90 kamera foto prednja 20141030_152344

Video snimanje

Posao video snimanja L90 obavlja dovoljno dobro ali ne ostavlja toliko dobar utisak kao kod fotografisanja. Video snimač dijeli sučelje sa fotoaparatom a podešavanja ima mnogo, tako da možete podešavati ekspoziciju, blic, način fokusiranja, HDR itd. Uglavnom, sve što vrijedi za fotoaparat po pitanju interfejsa vrijedi i ovdje.

LG L90 može maksimalno snimati u 1080p rezoluciji.

Po mišljenju autora, jedina opcija koja nedostaje je fiksiranje autofokusa u video snimanju, a koju HTC ima još od svojih prvih telefona sa Android sistemom. Time bi se spriječila neželjena aktiviranja fokusa.

LG se ovdje opredijelio za nešto sporiji autofokus čiji je plus što se ne aktivira konstantno na svako pomicanje uređaja. S druge strane, fokus je ponekad bio previše lijen i nije reagirao onda kad je trebalo, i upravo zato je autor recenzije mišljenja da bi proizvođači obavezno trebali uvrštavati opciju fiksiranje autofokusa.

Nivo detalja u video snimcima je visok, ostali parametri su dobri, a broj sličica po sekundi se većinom dosljedno drži na 30, s tim da L90 ponekad zna duplirati ili izostaviti poneku sličicu. Nivoi šuma zadržani su na niskom nivou a zvuk je dovoljno dobar.

Ispod se nalazi video snimak rezolucije 1080p načinjen telefonom LG L90.

[youtube id=”78arlO_FiUE” width=”600″ height=”350″]

GPS

Testirali smo prijem GPS-a preko aplikacija za testiranje GPS-a i Navigon navigacije. Naš testni uređaj je GPS signal uhvatio jako brzo i bio spreman za pokret. GPS veza je prilično jaka, a nekada je čak može brzo uhvatiti i u zatvorenom prostoru.  Nismo doživjeli gubljenje signala, tako da LG u ovom području zaslužuje sve pohvale.

Softver

Naš LG L90 pogonjen je Androidom verzije 4.4.2 KitKat u kombinaciji sa LG Optimus korisničkim interfejsom, a postoje šanse i da će dobiti novi Android 5.0 Lollipop.

LG-evo korisničko sučelje nam se sveukupno jako svidjelo.

Kod ovog telefona ekran se može probuditi na tri načina. Prvi je pritiskom na tipku za paljenje sa strane. Drugi je pritiskom na home tipku ispod ekrana. Treći je dvostrukim kucanjem prstom na ekran koji je u LG-u debitirao sa modelom G2. Ko se ne može navići na treći način, tu je neki prethodna dva načina.

Ekran za otključavanje je prilično jednostavan i pregledan. Za otključavanje uređaja dovoljno je prevlačenje sa prazne površine u bilo kojem pravcu. U toku prevlačenja pojavljuje se krug koji se povećava kako više prevlačite, a u prostoru koji krug obuhvata se vidi ono što se nalazi iza ekrana za otključavanje.

Primjera radi, ukoliko skidate nešto veliko sa interneta a zaključali ste telefon, pa nakon nekog vremena želite vidjeti do koliko procenata je skidanje došlo, uopšte ne morate otključavati ekran uređaja nego je dovoljno da samo malo prevučete po praznom prostoru u bilo kojem pravcu, a u krugu koji se bude otvorio će biti pokazano ono što se krije iza vašeg ekrana, drugim riječima biće vam prikazan progres skidanja (pogledati ispod sliku 2).

lg l90 lock screen zakljucan ekran widget 1
Ekran za otključavanje sadrži 4 prečice poredane na dnu ekrana, kojima možete pristupiti prevlačenjem, s tim da prevlačenje počinjete od ikone same prečice pa u bilo kom pravcu.

Na ekran za zaključavanje moguće staviti i widgete. Do widgeta se dolazi prevlačenjem na stranu u gornjem dijelu ekrana. Naravno, prikaz važnih notifikacija na ekranu za otključavanje je podržan.

Nakon što ste otključali uređaj dolazite do početnih ekrana kojih može biti maksimalno 7 i njihov broj se može mijenjati. LG je, za razliku od Samsungovog TouchWiza, sa svojim sučeljem odabrao minimalistički pristup i bez bespotrebnog opterećivanja hardvera. U najnižem redu locirano je do 5 prečica koje se mogu prilagođavati i stoje na svom mjestu bez obzira na kojem se početnom ekranu nalazili. Ostatak je standardno predviđen za prečice i widgete, kojih ima dovoljno.

Notifikacijska traka sadrži prečice koje, ukoliko ih stavite preko 5, možete ih prelistavati prevlačenjem lijevo-desno. Ovdje bi vrijedilo izdvojiti QSlide, set prečica sa aplikacijama, koje se mogu otvoriti u manjem plutajućem prozoru koji se može pomicati, da bi se mogle koristiti istovremeno u kombinaciji sa nečim drugim radi bržeg rada.

lg l90 home screen pocetni ekran notifikacijska traka
Tu je i traka za mijenjanje jačine svjetlosti, koja lijepo nadoknađuje nedostatak senzora za automatsko prilagođavanje jačine svjetlosti.

Glavni meni je lijepo urađen, menijem se navigira prevlačenjem lijevo-desno, a format ikona koji koristi je (4×5), 4 ikone po širini a 5 po visini. Važno je napomenuti da se nepotrebne aplikacije mogu izbrisati bez nepotrebnog zavlačenja po postavkama, dovoljno je samo zadržati dodir na ikoni željene aplikacije, prevući na gornji dio ekrana u rubriku Informacije i odabrati Deinstaliranje.

lg l90 glavni meni
Ono što nam se nije svidjelo je mala efektivna interna memorija uređaja. Iako L90 ima 8 GB interne memorije, korisniku je od toga raspoloživo samo 3,7 GB, što je jednostavno premalo. Iako opcija prebacivanja aplikacija na memori karticu postoji, istina je da ta opcija zapravo samo kopira podatke aplikacije iz interne memorije na memori karticu, a internu memoriju ne oslobađa.

Imenik, poruke, dialer i tastatura

Imenik je urađen elegantno i sa prisustvom svih važnijih opcija. Za razliku od Sonijevih uređaja, sa LG-evim uređajima uopšte niste obavezni kopirati kontakte sa SIM kartice u memoriju telefona da biste s njima mogli raditi, što je veliki plus.

Za dialer imamo samo riječi hvale, brojevi su dovoljno veliki a tu je i smart dial, kao i razne opcije rada sa pozivima.

Meni sa porukama je  urađen odlično i ima sve što bi nekom moglo trebati. Za tastaturu vrijedi isto, a čak su dostupne i teme za istu, kao i mogućnost prilagodbe kucanju jednom rukom. Autor recenzije bi možda tastaturi dodao strelice za navigaciju i malo uvećao slova.

Wi-Fi prijem

Iako se u mnogim recenzijama neopravdano izostavlja, po mišljenju autora recenzije Wi-Fi prijem mora imati svoju sekciju jer mnogo drugih stvari zavisi upravo od njega. Wi-Fi prijem u velikoj mjeri određuje brzinu pretraživanja interneta i sve što se radi u aplikacijama za čiji je rad obavezna Wi-Fi veza, kao npr. Viber ili Skype, stoga ako je Wi-Fi prijem loš, druge aktivnosti koje imalo imaju veze sa njim će ispaštati.

LG L90 se u ovom polju pokazao jako dobro. W-Fi prijem je jak i nećete biti u situaciji da dižete uređaj sa stola ili da se primičete ruteru za bolju vezu. Također, nismo zabilježili bilo kakva pucanja veze.

USB povezivanje

LG L90 nudi 5 načina USB povezivanja, među kojima se nažalost ne nalazi režim masovne pohrane. Na trend po kojem se USB masovna pohrana sve češće isključuje iz Android uređaja ni LG nije ostao imun.

Za transfer fajlova između uređaja i računara trebat ćete koristiti sinhronizaciju medija putem MTP protokola, koja je jedan od 5 načina USB povezivanja.

lg l90 usb povezivanje mtp

Pri prvom spajanju, LG L90 može sam na računar instalirati potrebne drivere za ugodan rad putem MTP-a. Ova sinhronizacija radi dobro na svim novijim verzijama Windowsa uključujući i Windows XP, tako da vam režim masovne pohrane vjerovatno neće mnogo nedostajati.

Baterija

Sa baterijom od 2540 mAh, LG L90 je u trajanju baterije naprosto briljirao. Sa upotrebom pod kojom većina današnjih Android uređaja jedva izdrži jedno radno vrijeme, a da ne spominjemo cijela 24 sata, LG L90 komotno izdrži 2-3 dana, a možete postići i više ukoliko ste pažljiviji sa upotrebom.

lg l90 baterija

S druge strane, za takvo trajanje potrebno je platiti određenu cijenu. Uređaj se standardnim punjačem puni malo sporije. Prevedeno u brojeve, od 0% do 100% potrebna su i 3 sata punjenja.

Igranje (Gaming)

Kapacitete uređaja isprobali smo i u igrama. Možemo reći da su naši utisci odlični. Sa 4-jezgrenim 1,2 GHz procesorom, Adreno 305 grafikom, 1 GB RAM-a i određenom primjesom LG-evog know-howa, jednostavnije igre poput Temple Run 2 su išle bez ikakvih trzanja, što je i očekivano. Sada prelazimo na zahtjevnije igre koje zaista stavljaju uređaj na test.

Igre koje smo probali na uređaju su:

– Real Racing 3
– GTA III
– GTA Vice City
– GTA San Andreas

Ove igre odabrane su ciljano jer su hardverski zahtjevi naredne za jedan stepen veći od prethodne.

Prvo smo probali Real Racing 3 koji je L90 gurao bez ikakvih naznaka napora a usporenja nije bilo ni na vidiku. Zatim smo isprobali igru Grand Theft Auto 3 (GTA3) sa otprilike istim rezultatima, jedino je poneki frame povremeno ispušten ali se to više može pripisati kompatibilnosti verzije igre sa uređajem, tako da ovdje nema oduzimanja bodova.

Potom smo pokušali sa njegovim hardverski zahtjevnijim nasljednikom, GTA Vice City gdje je L90 počeo osjetiti određeni napor. GTA VC većinom je radio fluidno, dok je manje usporenje i štopanje zabilježeno u situacijama kada se na ekranu nalazi puno objekata. Primijećeno je i blago zagrijavanje uređaja na gornjem dijelu kod zadnje kamere. Bez obzira na to, GTA Vice City na ovom uređaju lako se igra.

Kao najteži test, pred ovaj uređaj smo stavili GTA San Andreas. Ova igra pokazala se kao teško premostiva stepenica za naš testirani uređaj, te smo zabilježili veće štopanje i usporenje kad se više objekata nalazi na ekranu. Uprkos tome, igru je sa malo živaca i razumijevanja za sporost ipak moguće igrati. Primijećeno je i malo veće zagrijavanje uređaja, no ništa izvan normalnog.
Sveukupno, LG L90 će većinu igara gurati glatko, osim onih najzahtjevnijih.

Utisci o radu

Naš testni uređaj nam je u toku korištenja uglavnom pokazao samo fluidnost i tačnost u radu. Telefon se nije gušio niti usporavao, čak ni nakon otvaranja više aplikacija a u animacijama u menijima nismo primijetili niti jedno jedino bitno usporenje, čak  ni kada su bile postavljene žive pozadine. 1 GB RAM-a je za ovaj uređaj dovoljna, od toga je korisniku dostupno 883 MB a iznos RAM-a koji smo uspijevali osloboditi iznosi od 300 MB do 460 MB, što je pristojno. Rad uređaja je dosljedan a nekih prisilnih zatvaranja nije bilo.

Benchmark testovi

Ovdje se naš L90 također pokazao pristojno. Pošto slike mogu reći više od riječi, odmah ćemo preći na stvar.

Antutu Benchmark X , Antutu Benchmark i Quadrant Standard Edition

Basemark OS II i GFXBench 3.0 3D Benchmark

Quick Benchmark Lite i CPU-Z

Passmark PerformanceTest Mobile

Zaključak

LG L90 je definitivno vrijedan takmičar koji nije za potcijeniti. Cijena, brzina i dosljednost u radu su vjerovatno jedan od njegovih najvećih aduta. S druge strane, u nekim segmentima su se rezali troškovi, pa je L90 morao ostati bez osvjetljenja tipki i senzora za automatsku prilagodbu osvjetljenja ekrana.

Sa pristojnom kamerom, ostatkom hardvera kojim ne zaostaje za konkurencijom i nižom cijenom, L90 konkurentima zadaje ogromne glavobolje. Autor recenzije pokušao je naći drugi uređaj sličnih karakteristika sa nižom cijenom, i to se završilo samo na pokušaju, jer za sve neposredne konkurente morate izdvojiti više. Direktna konkurencija ovom uređaju dolazi iz Sonija u vidu modela Xperia M2, čiju smo recenziju već radili. Iako u suštini istih karakteristika, M2 je ipak skuplji od L90 za prosječno 30 KM.

Pošto se korisnicima pri kupovini uređaja u ovom segmentu najčešće nameće izbor između LG L90 i Sony Xperia M2, ovom prilikom želimo vam najaviti duel ova dva modela koji ćemo uskoro uraditi.

Da L90 ne bi ostao bez konkurencije unutar iste kuće pobrinuo se LG G2 Mini. Iako ima isti procesor, GPU, kameru, RAM i sistem kao i L90, G2 Mini svoju šansu vidi u inovacijama posuđenim od većeg brata G2 poput tipki za pojačanje i smanjenje lociranih na zadnjoj strani. Napominjemo i da je G2 Mini skuplji od L90 za nekih 30 KM, što ga otprilike cjenovno izjednačava sa Sony Xperia M2.

Ovdje bi se u trku za vaš teško zarađeni novac mogla uključiti i Motorola Moto G. Verzija od 16 GB memorije po cijeni je otprilike izjednačena sa LG L90, s kojim dijeli isti čipset, RAM i GPU, ali nedostatak slota za memori karticu, lošija kamera od 5 MPix, ograničenje video snimaka na 720p rezoluciju i manji ekran zaista limitiraju Moto G ovdje. Ukoliko baš pod obavezno želite imati Moto G za manje novca nego što bi morali izdvojiti za L90, trebat ćete razmotriti verziju Moto G sa 8 GB interne memorije koja se ne može proširiti.

Kad se podvuče crta, može se zaključiti da je LG sa L90 napravio odličan poslovni potez a konkurentima dao nove razloge za zabrinutost i razmišljanje.