Home Ostalo Sistem Poznata lista Android One telefona koji će dobiti Android Q nadogradnju

Poznata lista Android One telefona koji će dobiti Android Q nadogradnju

Svima je poznato da je Android otvorenog koda, te da ga drugi proizvođači mogu modifikovati i koristiti na svojim uređajima bez ikakve novčane naknade. Dakle, proizvođač poput Samsunga, LG-ja ili nekog trećeg preuzme softver od Google-a u okviru AOSP (Android Open Source Program) programa i koristi na svojim uređajima.

Android, Android One i Android Go – koja je razlika?

Međutim, pored toga, Google također proizvođačima pruža i određeni paket servisa poput YouTube-a, Google Play Music i drugih. Ti servisi nisu dio AOSP-a, ali svejedno dolaze od Google-a, i za njihovo korištenje potrebna je licenca. Dakle, kako bi dobili verziju Androida koju mogu modifikovati, proizvođači moraju preuzeti izvorni kod, te zatim dobiti licencu za korištenje ranije spomenutih aplikacija i servisa koje će Google obezbijediti. Sa druge strane, Pixel uređaji dobijaju ažuriranja direktno od Google-a, te je proces ažuriranja znatno brži. O tome smo pisali i ranije.

Kada je riječ o Android One programu, u pitanju je projekat koji je prvenstveno lansiran u Indiji i namijenjem jeftinijim i slabijim uređajima. Međutim, u posljednje vrijeme se Android One programu priključuje sve više uređaja iz srednje cjenovne klase, poput Nokia i Xiaomi uređaja. U pitanju je program u kojem Google nudi softverske servise proizvođačima, dajući proizvođačima mogućnost da svoje resurse usmjere na razvoj boljeg hardvera, marketing i slično. Uređaji Android One programa, s obzirom da dobivaju softverska ažuriranja direktno od Google-a, imaju garanciju da će nova ažuriranja stizati brzo kao i na Pixel uređajima.

Internet stranica AndroidCentral objavila je listu Android One uređaja koji bi trebali dobiti službenu nadogradnju na Android Q, ako posjedujete Android One uređaj pogledajte da li se i vaš telefon nalazi među njima.