Home Ostalo Internet Procurili podaci 533 miliona Facebook korisnika. Provjerite da li ste među njima

Procurili podaci 533 miliona Facebook korisnika. Provjerite da li ste među njima

Prethodnih dana su se pojavile informacija kako su detalji o 533 miliona Facebook korisnika iz preko 100 zemalja su  osvanuli na Internetu. U pitanju su imena i prezimena, brojevi telefona, fotografije, adrese, rođendani,  te drugi privatni podaci.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Facebook je odlučio da ne upozori korisnike na ovaj problem jer nije u pitanju novo hakovanje, već su to podaci koji su procurili u 2019. godini, tada samo kao brojevi telefona, a sada su hakeri objavili veći broj podataka ali se Facebook brani tim da je zakrpio propust koji je korišten za hakovanje. Ako želite da saznate da li su i vaši podaci među tih 533 miliona korisnika, možete iskoristiti sajt Haveibeenpwned.com te putam njega provjeriti da li su vaši podaci procurili.

YouTube uklanja prikaz broja dislajkova

Za kraj tri zanimljivosti. Prva je da čak i ako obrišete Facebook profil, niste sigurni od potencijalne krađe podataka s obizorom da Facebook nikada ne briše svoje podatke sa servera, na to ste pristali prilikom otvaranja Facebook naloga. Druga zanimljivost je te da čak i ako nikada ne otvorite Facebook profil, kompanija skuplja podatke o vama putem Interneta i kreira takozvani profil iz sijenke u kojem se nalazi sve što su saznali o vama. Treća zanimljivost je ta da se među navedenih 533 miliona korisnika nalaze i podaci Marka Zuckerberga, osnivača Facebooka, odnosno procurio je i njegov broj telefona.

Samsung otima Sonyju tržišni udio kada su u pitanju senzori za kamere na telefonima