Home Recenzije Samsung Galaxy Note9 – recenzija i test

Samsung Galaxy Note9 – recenzija i test

Kada smo prije par godina testirali Huawei Mate 8 telefon i ocijenili ga kao najbolji phablet u 2015. godini, prije svega zbog tada vanserijske baterije i većeg ekrana koji su odnijeli pobjedu nad kvalitetnijom kamerom i ekranom na Samsung Galaxy Note5 telefonu, stiglo nam je dosta komentara kako smo je Samsungova Note serija ipak bolja.

Iza svoje ocjene stojimo i dan danas, ali ove godine (recenzija je pisana 2018. godine – op. ur.) iako se telefoni sa velikim ekranima više ne nazivaju phabletima, Samsung je sa Galaxy Note9, uspio pobijediti Huawei praktično sa istim oružjem s kojim je te davne 2015. godine Huawei najavio svoj pohod na mjesto drugog najvećeg proizvođača telefona. Pročitajte recenziju i test da saznate zašto je to tako.

Hardver i Ekran

Samsung Galaxy Note9 je opremljen fenomenalnim AMOLED ekranom od 6.4 inča koji ima omjer stranica 18,5:9, rezoluciju od 2960×1440 piksela i koji po specifikacijama ima maksimalno osvjetljenje od 710 nita (1050 nita kada nije osvjetljen čitav ekran) te je zaštićen Gorilla Glass 5 staklom.

Naš testni primjerak pokreće Samsungov sopstveni Exynos 9810 Octa čipset izrađen u 10 nm procesu (4x Samsung Mongoose M3 jezgra na 2.7 GHz i 4x ARM Cortex-A55 jezgra na 1.8 GHz), dok za region Amerike i Kine, Samsung Galaxy Note9 stiže sa Qualcomm Snapdragon 845 čipsetom. Exynos 9810 verzija je opremljena sa Mali-G72 MP18 grafikom koja generalno ima nešto malo slabije grafičke performanse od Qualcomm verzije koja ima Adreno 630 grafiku.

Memorijska kombinacija kojom je opremljen naš testni primjerak je 6 GB radne i 128 GB skladišne memorije, ali korisnici mogu birati i verzije sa 8 GB radne memorije koja dolazi u varijantama sa 128 ili 512 GB skladišne memorije.

Galaxy Note9 ima Dual SIM mogućnosti, ali kako je u pitanju hibridni slot, druga SIM kartica dijeli mjesto sa microSD karticom, odnosno prinuđeni ste koristiti ili dvije SIM kartice ili jednu SIM karticu i microSD karticu.

Sistem kamera je kombinacija dvije 12 megapikselne kamere sa zadnje strane, te kamere od 8 megapiksela sa prednje strane, ali o samim kamerama ćemo nešto više pisati u dijelu koji posvećenom samo njima.

Baterija na Samsung Galaxy Note9 je 4,000 mAh i tu moramo prokomentarisati kako je Samsung napokon opremio svoj premium telefon baterijom adekvatnog kapaciteta da cijeli dan pokreće vrhunski hardver kakav se nalazi u tim uređajima, čak i kada telefon koristi zahtjevniji korisnici. Baterija Galaxy Note9 telefona se puni sa maksimalnih 15W, odnosno Samsung se i dalje drži Quick Charge 2.0 tehnologije. Bežično punjenje je takođe prisutno ali ga nismo detaljnije testirali s obzirom da smo imali bežične punjače slabije snage. Kabl za punjenje je naravno USB Type C standarda.

Ostatak specifikacija je očekivan za premium telefon u 2018. godini. Ovogodišnji Galaxy Note9 je vodootporan, odnosno posjeduje IP68 seritifikat, WiFi standard kojim se povezuje na mrežu je 802.11ac, te pored čitača otiska prsta koji se nalazi na leđima telefona posjeduje i otključavanje putem prepoznavanja lica, ali i otključavanje putem prepornavanja irisa odnosno šarenice oka, što je tehnologija koju izuzev Samsunga ne forsira još mnogo drugih proizvođača. Posebno se mora napomenuti kako Galaxy Note9 ima 3.5 mm priključak za slušalice, mogućnost koju su mnogi proizvođači napustili. Ostatak senzora su: akcelerometer, žiroskop, senzor blizine, kompas, barometer, senzor broja otkucaja srca i senzor zasićenosti kisika u krvi.

Dimenzijie Samsung Galaxy Note9 telefona su 61.9 x 76.4 x 8.8 mm, a težina 201 gram.

Dizajn i izrada

Dizajn Samsung Galaxy Note9 je samo mala evolucija dizajna poznatog sa Galaxy Note8 uređaja. Nedostatak notcha je definitivno po našem ukusu, dok zaobljene edge ivice ekrana koje su godinama prisutne na Samsung telefonima nisu, ali su na Galaxy Note9 te zaobljene ivice prilično svedene i ne smetaju stabilnom držanju niti toliko smanje altivnu površinu ekrana kao na nekim raniji modelima.

Staklena pozadina telefona je naravno magnet za otiske prstiju, ali omogućava bežično punjenje te je zbog toga bila neophodna. U odnosu na prethodnika, čitač otiska prsta je smješten ispod horizontalno postavljenih kamera. Sa gornje strani telefona je smješten hibridni SIM port, sa donje je 3.5 mm audio port, USB Type C konektor za punjenje, otvor zvučnika i mikrofona te prepoznatljiva Samsung stylus olovka.

Telefon je naravno izrađen savršeno precizno i uprkos svojoj veličini odaje utisak kao da je izrađen iz jednog komada. Pored prelijepe pink varijante koju smo mi imali na testu i kojom se oduševio ne samo vaš recezent nego i njegova bolja polovina, Samsung Galaxy Note9 stiže još u crnoj, plavoj, bakarnoj i dvije varijante bijele boje.

Kamera

Kamera na Samsung Galaxy Note9 telefonu je direktno preuzeta sa Galaxy S9+ telefona. Naravno, softverski nadograđena ali sistem od dvije kamere od 12 megapiksela je već dobro poznat. Glavna kamera ima veličinu piksela od 1.4 mikrona, optičku stabilizaciju i varijabilnu blednu od f/1.5 + f/2.4. Drugi senzor glavne kamere ima fiksnu blendu od f/2.4, nema optičku stabilizaciju, ali ima telefoto objektiv sa uvećanjem od 2x. Selfi kamera ima rezoluciju od 8 megapiksela, otvor blende od f/1.7 te veličinu piksela od 1.22 mikrona.

Samsung je nadaleko poznat po kamerama koje daju zasićenije, odnosno jače boje nego što je to realno, ali se ispostavilo da korisnici vole takve fotografije. I pored nepostojećeg posebnog/manuelnog noćnog moda, kamere Galaxy Note9 pokazuju odlične performanse u uslovima lošijeg osvjetljenja, prilično usporedive ili s malo zaostajanja u odnosu na Huawei Mate 20 Pro telefon što možete provjeriti i u direktnom obračunu kamera Samsung Galaxy Note9 i Huawei Mate 20 Pro telefona koji smo objavili prije dva dana. Naravno takvi rezultati su tu zahvaljujući prije svega f/1.5 otvoru blende glavnog senzora kamere ali i vještačkoj inteligenciji kojom je opremljen Galaxy Note9, a koja prepoznaje 20 scena poput plaže, zalaska sunca, snijega, itd.

Selfi kamera je definitivno jedna od najboljih na tržištu i pravi dobre i svijetle fotografije u uslovima slabijeg osvjetljenja.

Galaxy Note9 snima 4K video ima odličnu stabilizaciju slike, kao i efektne mogućnosti usporenog snimanja, ali realno video mogućnosti, posebno stabilizacija slike su i dalje iza Apple iPhone telefona.

Utisci u radu i zaključak

Samsung Galaxy Note9 je telefon koji ima svega dvije mane po mišljenju vašeg recezenta. To su edge zaobljene ivice ekrana, ali kako ih i najveća konkurencija prihvata, po svemu sudeći će se i recezent morati pomiriti s tim te prihvatiti kao nešto normalno, otprilike poput notcha na ekranima drugih uređaja.

Drugi minus je definitivno cijena od 1,000 evra, ali i to je nešto što se mora prihvatiti ako želite premium telefon, jer će cijena telefona u budućnosti samo rasti.

Galaxy Note9 je telefon bez mnogo kompromisa. Ako želite najbolji telefon, bolje od ovoga ne može. Iako su mnoge kolege proglasile Huawei Mate 20 Pro telefonom godine, mi smo mišljenja da primjetno veća površina ekrana koju nudi Samsung Galaxy Note9 odnosi pobjedu nad nijansama u kojim je kamera Mate 20 Pro telefona bolja. Dok ne dođu telefoni koji će obilježiti narednu godinu, bolji i zaokruženiji uređaj od Galaxy Note9 ne možete kupiti, a sigurno smo da će se bez problema boriti i sa telefonima koji budu predstavljeni u prvoj polovini 2019. godine.

Balkan Android se zahvaljuje Samsungu na uređaju ustupljenom na testiranje.