Home Ostalo Internet Turčin klonirao Instagram pa ga Facebook tužio

Turčin klonirao Instagram pa ga Facebook tužio

Facebook je tužio Esnara Sahinturka, turskog softverskog developera iz Instabula, zbog upotrebe softvera za automatizaciju, pomoću kojeg je „preuzeo“ podatke sa više od 100.000 Instagram naloga i prebacio ih na svoje sajtove. On je napravio više od 20 tzv. „Instagram viewers“ sajtova, na kojima su se prikazivale fotografije sa Instagram naloga korisnika, zajedno sa njegovim reklamama preko kojih je ostvarivao profit.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Među domenima koje je ovaj developer vodio su jolygram.com, imggram.com, immgram.net, finalgram.com, pikdo.net, ingram.ws… Najstariji od tih domena datira iz avgusta 2017. godine, a mnogi od njih aktivni su i danas. Facebook je prvo, početkom 2019. godine, pokušao da se vansudskim putem nagodi sa Sahinturk-om, šaljući mu pisma upozorenja, ali sa njegove strane nije bilo volje za dogovorom.

Otkriveno da Google koristi mobilne podatke bez znanja korisnika

U tužbi koja je podneta, Facebook navodi da je Sahinturk u početku negirao da ima veze sa pomenutim sajtovima, da bi kasnije priznao i zatvorio neke od njih. Međutim, nakon nekoliko meseci pauze, ponovo bi ih aktivirao, a prekinuo je i svu komunikaciju sa Facebook-om. Kompanija sada traži da dobije kontrolu nad spornim domenima, zbog kršenja vlasničkih prava, ali želi i da kazni turskog developera tražeći da im isplati sav profit koji je ostvario zahvaljujući tom sajtovima.

Snapdragon 875 telefoni stižu sa 100W punjenjem

(pcpress)