Home Telefoni Video koji navodno prikazuje Xiaomi telefon sa savitljivim ekranom

Video koji navodno prikazuje Xiaomi telefon sa savitljivim ekranom

Ako sve prođe prema planu proizvođača telefona, od ove godine svaki” must have” uređaj bi trebao imati i savitljivi ekran. Zadnjih mjeseci se dosta pisalo o ovim telefonima budućnosti, a par ih se čak moglo vidjeti i na video snimcima.

Samsung optužio dvije kineske kompanije za krađu tehnologije savitljivih ekrana

Podsjetimo, Royole je prvi predstavio takav mobitel, FlexPai. Iako je tehnološki zanimljiv, očigledno je dosta nepraktičan. Glavni razlog tome je debljina takvog uređaja koji zbog nje više ne stane lako u džepove pantalona. Da bi se ekran mogao saviti bez pucanja, mora na srednjem dijelu mora imati poveći luk, što se kompenzuje većom debljinom kućišta.

Ali jedno je sigurno. U narednim godinama proizvođači telefona namjeravaju na tržište izbacivati sve više takvih uređaja. Kao što to trenutno čine s telefona sa izrezom na vrhu ekrana. Svima je jasno da će telefoni sa savitljivim ekranima imati visoke cijene, početna cijena više neće biti u stotinama dolara, već hiljadama.

Huawei-jev telefon sa savitljivim ekranom će biti veći od Samsungovog

Ipak pojavio se tračak nade kako bi telefonia sa savitljivim ekranima mogli biti pristupačni i većem broju kupaca. Evan Blass na svom je Twitter profilu obavio video snimak u kojemu je navodno prikazan Xiaomi-jev telefon sa savitljivim ekranom. U slučaju da se video pokaže lažnim ujedno se i ogradio od njega izjavom kako ne može potvrditi njegovu autentičnost.

Za sada nema informacija o hardveru, ali ima kratki video snimak na kojemu se vidi potpuno funkcionalan uređaj. Izgleda kako je Xiaomi otišao korak dalje. Dok je većina proizvođača poput Samsunga do sada prikazala telefone čiji se ekrani savijaju na centralnom dijelu, Xiaomijev se savija na bočnim stranama. Time je izostala potreba za dva ekrana, jer se centralni dio ekrana u ovom slučaju koristi i kao glavni, dimenzijama manji ekran.

Ovo bi svakako trebalo uticati na manju cijenu uređaja, a koliko tačno, vidjećemo ako i kada dotični telefon bude predstavljen.

(bug)