Home Ostalo Električna i Autonomna Vozila VW predstavio električni SUV koji nosi ime ID.4

VW predstavio električni SUV koji nosi ime ID.4

Novo normalno za Volkswagen odnosi se na veliku promjenu strategije koju su najavili, a koja uključuje okretanje fokusa kompanije prema elektromobilnosti. Osnov za vozila koja će, umjesto benzinskih i dizelskih motora, pokretati električni motori postavili su s razvojem modularne električne platforme (MEB) koja će biti u centru svih e-vozila VW Grupe.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Prvi veliki korak prema zauzimanju što većeg dijela ovog tržišta njemački automobilski div napravio je s modelom ID.3. Prije nekoliko dana su u VW-u podigli virtuelnu zavjesu s još jednog električnog modela – SUV-a ID.4, od kojeg su očekivanja izuzetno velika. Riječ je o, kako kažu u VW-u, globalnom modelu koji će se, osim na evropskom tržištu, pojaviti i u SAD-u i na tržištima azijskih zemalja te naglašavaju kako su upravo u SAD-u i Kini vozila iz kategorije SUV trenutno najpopularnija, a sve ih više kupuju i Evropljani.

Kineski proizvođač čipova SMIC završio pod američkim sankcijama

VW-ova električna “četvorka” duga je 4,58 metara, a iz njemačke kompanije posebno naglašavaju prostranu i udobnu unutrašnjost te dva ekrana na centralnoj konzoli, uz koju klasična fizička dugmad navodno nisu potrebna, kao i gepek koji bi trebao zadovoljiti većinu prosječnih potreba – 543 litre, a uz obaranje zadnjih sjedišta ta brojka raste na čak 1575 litara. Električni motor smješten je na zadnjem dijelu vozila (naknadno će se pojaviti i verzije s pogonom na sva 4 točka) – njegova snaga iznosi 150 kW i 100 km/h može uhvatiti za 8,5 sekundi, uz maksimalnu brzinu od 160 km/h.

Xiaomi objavio budžetski Redmi 9A sa 6 GB RAM-a

Kada su električni automobili u pitanju, puno više od brzine i ubrzanja većinu potencijalnih kupaca zanimaju informacije o bateriji, punjenju i naravno, dometu. Te su brojke i više nego solidne. Prema zvaničnim podacima,baterija od 77 kWh mogla bi izdržati do 520 km prije zaustavljanja na punjaču. Automobil podržava brzo punjenje do 125 kW pa se za 30 minuta punjenja baterija može napuniti kako bi izdržala oko 320 kilometara. Za one koji imaju tu mogućnost, VW nudi i odgovarajući punjač sa zidnom kutijom koji se može instalirati npr. u garažu tako da se automobil može puniti tokom noći.

Pred samo predstavljanje, pojavile se specifikacije Xiaomi Mi 10T i Mi 10T Pro telefona

Što se cijene tiče, osnovni model u SAD-u trebao bi stajati od oko 40 hiljada dolara, a prema Electreku, isporuka prvih modela već bi trebala krenuti krajem ove godine.

Wikipedia sprema redizajn web stranice

(zimo)