Home Ostalo Internet WaybackMachine dobio pomoć od CloudFlare za arhiviranje Interneta

WaybackMachine dobio pomoć od CloudFlare za arhiviranje Interneta

Poznati projekat The Wayback Machine, kompanije Internet Archive, omogućava korisnicima da pogledaju kako je neki sajt izgledao u nekom prethodnom trenutku u vremenu. Internet Archive prikuplja i arhivira URL-ove na nekoliko različitih načina, među kojima su „skeniranje“ miliona sajtova, ali i putem „donacije“ pojedinačnih korisnika koji su prilagali sadržaje sopstvenih sajtova. Sada će im na raspolaganju biti još jedan značajan izvor informacija – Cloudflare.

Pratite Balkan Android i putem Vibera!

Pratite Balkan iOS i putem Vibera!

Naime, Internet Archive će dobiti pristup web sajtovima koji koriste Cloudflare Always Online servis. To je servis koji kreira snepšotove web stranica korisnika servisa kojima se automatski pristupa u slučaju da osnovni sajt nije dostupan. Partnerstvo između ove dve kompanije obezbediće automatsko arhiviranje na The Wayback Machine svakog URL-a koji korisnik unese u Always Online servis.

Korisnici tužili Instagram nakon što je iOS 14 otkrio špijuniranje putem kamere

Trenutno The Wayback Machine sadrži više od 468 milijardi web stranica, a svakodnevno se arhivira oko milijarda stranica. Nije poznato koliko novih URL-ova će doneti Cloudflare, ali je sigurno da će to biti značajan doprinos ovom korisnom servisu.

Znate li šta je sve novo donio Android 11?

(pcpress)