Home Recenzije Asus PadFone2 – test i recenzija

Asus PadFone2 – test i recenzija

Moderni telefoni su sve većih dimenzija, čak i uređaji koji ne spadaju u premium klasu mogu se pronaći sa dimenzijama ekrana od 5 inča. Sa druge strane, tableti su sada popularniji nego ikada. Bez obzira na veličinu ekrana vašeg telefona, ugodnost rada teško da se može porediti sa 10 inčnim tabletom. Ali posjedovanje dva uređaja zahtjeva i žongliranje otvorenim aplikacijama, fajlovima, itd. Kad bi bar postojao uređaj koji je moguće po potrebi pretvoriti iz telefona u tablet i obratno. Odnosno telefon koji bi se ubacio u dock sa velikim ekranom i tako postao tablet.

Na sličan način su razmišljali i Asus-ovi inžinjeri i tako je nastao prvi PadFone u Maju 2011. godine. Uređaj nije napravio poseban uspjeh na tržištu, ali je pokazao kako je Asus spreman na inovacije u vremenu kada telefoni raznih proizvođača sve više liče jedni na druge. Uređaj koji vam mi predstavljamo je druga generacija PadFone uređaja, a na tržište je stigla godinu i po dana nakon originalnog uređaja sa unaprijeđenim specifikacijama koje su parirale ili čak bile nešto bolje od drugih premium uređaja poput Samsung Galaxy S3 i/ili HTC One X.

Zašto smo se odlučili predstaviti vam uređaj koji je star nešto više od godinu i po dana? Jer je koncept telefon + tablet zaista inovativan, a na žalost nije uspio osvojiti veći udio na tržištu, dok je sam uređaj i nakon godinu i po dana dovoljno dobar da može parirati možda ne trenutnim premiumima, ali svakako višoj srednjoj klasi. Vrijedi napomenuti kako su poslije Asus PadFone2 uređaja na tržište stigli i Asus PadFone Infinity, te Infinity2 koji originalnom konceptu daju novu generaciju Snapdragon čipseta, FullHD rezoluciju ekrana te izradu od aluminijuma u HTC One stilu.

Hardver

Ekran Asus PadFone2 uređaja je veličine 4.7 inča sa HD Ready rezolucijom, odnosno 1280 x 720 piksela kod telefona i 10.1 inča sa rezolucijom od 1280 x 800 piksela kod tablet docka. Čipset koji pokreće PadFone2 je Qualcomm Snapdragon S4 na 1.5 GHz sa Adreno 320 grafikom i postiže nešto bolje rezultate na testovima nego čipovi koji pokreću Samsung Galaxy S3 i HTC One X, odnosno u pitanju je čip koji se nalazi u Google Nexus 7 2013 tabletu, te zajedno sa 2 GB radne memorije po ugodnosti u radu i odzivu korisničkog interfejsa ni malo ne zaostaje za aktuelnim premium telefonima. Skladišna memorija je dostupna u veličinama od 16, 32 i 64 GB, a uređaj nema slot za microSD kartice.

Prednja kamera je 1.2 megapiksela, ali je zadnja kamera od 13 megapiksela koja ima blic je i te kako konkurentna, što dokazuje i odlično četvrto mjesto u našem testu najboljih kamera na premium telefonima sa početka ove godine.

Baterija na telefonu je 2,140 mAh, dok je na tablet docku je 5,000 mAh.

asus padfone2 specs

Dizajn i izrada

Asus PadFone2 je mrvicu većih dimenzija nego Samsung  Galaxy S4 iako ima 4.7 inčni ekran. Razlog je donji dio telefona u kojem su smješteni konektori i elektronika potrebna za povezivanje telefona i tablet docka, ali naredne verzije uređaja su tu manu ispravile. Sam telefon je izrađen od metalnog rama i plastičnog tijela, a kako i metalni i plastični dijelovi imaju urezane sitne šare telefon sjajno leži u ruci i ne kliže. Posmatrano sa strane, telefon je u dnu blago stanjen da bi se bolje uklopio kada se stavi u tablet dock, a sam donji rub je plastika obojena u metal i taj dio se zna oguliti od čestog umetanja u tablet dock.

Na prednjoj strani se pored ekrana od 4.7 inča na vrhu nalazi zvučnik, lijevo od njega su senzori svjetlosti i blizine, a lijevo od njih otvor prednje kamere. Na dnu prednje strane se nalaze tri senzorska tastera sa nama najugodnijim rasporedom, odnosno lijevo je back taster, sredina je home, a desno multitasking taster. Na lijevoj strani nema tastera, dok se desno pri vrhu nalazi power taster za paljenje i aktiviranje telefona, a ispod njega taster za pojačavanje i smanjivanje zvuka. Oba su napravljena od metala i prilično su kvalitetni. Sa gornje strane telefona se nalazi konektor za slušalice, te slot za SIM karticu koji se otvara iglicom, a sa donje strane se nalazi izmjenjeni mikro USB konektor koji služi za spajanje sa tablet dockom. Sam uređaj se može puniti i klasičnim mikro USB punjačem ali isti lako ispadne, dok priloženi USB kabl sa dodatkom čvrsto staje u konektor. Sa zadnje strane uređaja se nalazi kamera, blic i otvor zvučnika. Zadnji poklopac nije moguće skinuti, tako da baterija nije izmjenjiva.

Na tabletu je upotrijebljena plastika istog vrhunskog kvaliteta, ali na žalost bez sitnih šara, iko nije klizav čini nam se da bi definitivno bilo bolje da je poleđina izrađena na isti način kao i telefon. Tablet je očigledno namjenjen prije svega horizontalnoj upotrebi, tako da se na prednjoj strani na vrhu nalazi otvor kamere. Na vrhu sa lijeve strane se nalazi power taster za paljenje i aktiviranje uređaja, a sa lijeve strane uređaja je taster za pojačavanje i smanjivanje zvuka i čini nam se da je to najbolji raspored tastera za tablet. Na desnoj strani uređaja se nalazi otvor za mikrofon, a sa donje strane ponovo izmjenjeni mikro USB konektor koji prima isti kabal kao i telefon. Zadnjom stranom dominira slot za postavljenje telefona koji je dobio unaprijeđenje u odnosu na prvu verziju uređaja i sada je mnogo pouzdaniji i telefon iz njega ne ispada čak ni kada protresete uređaj. Sa zadnje strane je takođe i zvučnik, a tablet dock nema svoj konektor za slušalice, koristi se onaj na telefonu.

Ekran

Već smo naveli kako Asus PadFone2 ima ekran od 4.7 inča izrađen u IPS tehnologiji. Kvalitet prikaza, dimenzije, gustina ekrana je manje ili više identična HTC One X ekranu, nama se na oko čini kao da je u pitanju isti ekran. Ekran je HD Ready rezolucije, 1280 x 720 piksela, sa gustinom od 312 piksela po inču. Tablet dock dio ima 10.1 inčni ekran sa rezolucijom od 1280 x 800 piksela, što je gustina od 149 piksela po inču. Uglovi gledanja su odlični, a oba ekrana su čitljiva na suncu uz uslov da se gledaju pod uglom od 90 stepeni. Prekriveni su Corning Gorilla Glass zaštitnim staklom prve generacija koje ih štiti od grebanja.

Iako autor recenzije preferira ekrane telefona od 5 do 5.5 inča, 4.7 inča je zaista krajnja mjera za ugodno korištenje telefona jednom rukom bez naprezanja. S druge strane, za autora svi tableti ispod 10 inča nisu upotrebljivi tako da je Asus na ovom uređaju zaista napravio spoj dobrih dimenzija ekrana.

Kamera

Kamera od 13 megapiksela se jako dobro pokazala. Početkom ove godine smo testirali kamere najpopularnijih tadašnjih premium Android telefona i kamera na Asus PadFone2 se pokazala kompetentnom i konkurentnom da se bez problema nosi sa uređajima novijim jednu generaciju. Pogledajte sam test na ovom linku, a zatim i rezultate testa na ovom linku da steknete bolji uvid u performanse Asus PadFone2 kamere.

Zvuk

Zvuk je osrednjeg kvaliteta, na telefonu se javlja distorzija kada se pojača do maksimuma, dok na tabletu tih problema nema. Sve u svemu, zvuk nije nešto što će vas oduševitina ovom telefonu, ali je dovoljno glasan da bude pristojno upotrebljiv.

Softver

Asus PadFone2 je inicijalno izašao sa Android 4.0 Ice Cream Sandwich, vrlo brzo je dobio ažuriranje na Android 4.1 Jelly Bean i tu stao sve do prije nekoliko dana kada je izašao Asus 4.4 KitKat za taj uređaj. Šta je razlog Asusovog preskakanja Android 4.2. i 4.3 verzija za svoj uređaj, nije poznato.

Asus kao i svi ostali veliki proizvođači stavlja svoj korisnički intefejs preko Android jezgra, a kod Asusa se on zove Zen UI. Iako je početni ekran sada daleko elegantniji, a ikonice privlačnije, izgled menija nam se mnogo više sviđao sa Jelly Bean verzijom softvera jer je sada fokus na dvobojnim ikonicama.

Sam interfejs je dosta prilagodljiv, postoje odvojeni početni ekrani za telefon i tablet dock. Sve opcije koje očekujete na Android KitKat verziju su tu, uz implementiranje dvije specifičnosti, a to su meni za podešavanje potrošnje energije na telefonu, gdje možete precizno podesiti osvjetljenost ekrana i opterećenje procesora u zavisnosti od toga šta u tom trenutku radite na telefonu, tako da vam recimo neće biti ista osvjetljenost ekrana kada gledate film ili čitate mailove. I drugi meni vezan za podešavanja ponašanja telefona kada se uključi u tablet dock, da li će zatvoriti otvorene aplikacije ili ih prebaciti na ekran tablet docka, isl.

Napomenimo još kako Android 4.4 KitKat za Asus PadFone2 možete pronaći na ovom linku, a potrebno je preuzeti adekvatnu verziju (vjerovatno WW ako niste kupili uređaj na Dalekom istoku) i prekopirati fajl na telefon te ga nakon toga restartovati. Ne postoji OTA ažuriranje.

Utisci u radu

Odabir Snapdragon S4 čipa za prošlogodišnji i još uvijek aktuelni Google Nexus 7 tablet (koji za Google proizvodi Asus) je pokazao da su već prije dvije generacije čipovi došli na nivo da bez problema glatko pokreću telefone, a da su nove generacije čipova iako imaju više sirove snage i primjetna je razlika u performansama u igrama, prije svega prestiž i da su telefoni napokon stigli na nivo gdje su računari godinama, a to je da novi hardver donosi bolje performanse ali da krajnji korisnici sa godinu ili dvije starim uređajem nemaju mnogo razloga za kupovinu novog.

Telefon se sjajno pokazao, ugodan je za rad, nema zastajkivanja ili problema u radu. Jako lijepo leži u ruci zahvljajujući teksturi na rubovima i zadnjem dijelu uređaja. Baterija iako nije impresivnog kapaciteta bez problema funkcioniše čitav dan aktivnog korištenja jer Snapdragon S4 uparen sa HD Ready ekranom nije prevelik potrošač.

Prelaz sa telefona na tablet dock je jednostavan, samo se telefon postavi u slot i gurne te se u roku od nekoliko sekundi pojavi slika na ekranu tablet docka uz skoro sve otvorene aplikacije i sve fajlove sa telefona. Naveli smo već kako je gumena kočnica koja čuva a telefon ne ispadne iz tablet docka unaprijeđena u odnosu na prvu generaciju te se telefon ne pomjera čak ni ako se tablet dock trese. Telefon se iz tablet docka jednostavno izvuče i nastavi rad. Dok je telefon u tablet docku možete telefonirati, tako da nećete propustiti ni jedan poziv.

U kutiji pored uređaja, punjača, USB kablova i slušalica stiže još i futrola za tablet dock koja se može još iskoristiti i kao stalak. Asus PadFone2 je zaista kompletno pakovanje.

Zaključak

Asus PadFone2 uređaj, niti sam koncept nije napravio veliki proboj na tržištu zbog jedne stvari, a to je cijena. Kada se pojavio, uređaj je koštao skoro koliko telefon premium klase + tablet koji se može koristiti odvojeno od telefona. Da je Asus bolje cjenovno pozicionirao ovaj uređaj, sigurni smo da bi imao mnogo veći tržišni udio što definitivno zaslužuje.

Ako se dvoumite kakav telefon da kupite, a da vam ostane dovoljno novca za tablet, pokušajte pronaći korišten Asus PadFone2 ili Asus PadFone Infinity jer im je cijena dosta pala, a ako se odlučite za noviji model Infinity2, definitivno nećete pogriješiti. Odličan telefon dok ste van doma, a sav sadržaj je automatski na vašem tabletu čim dođete i spojite uređaje. Naravno da nije po performansama kao najnoviji premium telefoni, ali ni ne zaostaje mnogo.

Da ima mogućnost 2 SIM kartice, teško bi bilo i onim najzahtjevnijim naći manu Asus PadFone uređajima.