Home Recenzije Sony Xperia M2 vs LG L90 – detaljna usporedba

Sony Xperia M2 vs LG L90 – detaljna usporedba

Sony Xperia M2 vs LG L90 usporedba je dva uređaja koja spadaju u vrh klase bužetskih telefona sa 4-jezgrenim procesorima. Kao što je već poznato, za Sony Xperia M2 i LG L90 smo već ranije uradili pojedinačne recenzije.

Pri odabiru telefona ove klase, izbor najčešće pada između ova dva, što nas je potaklo da uradimo njihovu detaljnu usporedbu.

U ovom segmentu LG se osjeća kao kod kuće. Segment od kojeg je LG očekivao i očekuje najviše godinama je upravo ovaj. Vjerujemo da se sjećate za svoje vrijeme superjeftinog LG KP500 Cookie koji je kod nas probio led za telefone s ekranom na dodir. Sa ovolikim iskustvom, LG zna šta radi i spreman je to dokazati sa L90.

U suprotnom uglu stoji telefon proizvođača čiji je fokus bio usmjeren uglavnom na skuplje uređaje, dok su nešto jeftiniji uređaji bili manje isplativi kad se po specifikacijama usporede sa uređajima istog cjenovnog ranga iz LG-a ili Samsunga. Uprkos tome, Sony je sticao dugoročno lojalne fanove i polako kreirao njihovu bazu, što sugerira da u Soniju ima nešto što se ne može tek tako mjeriti specifikacijama.

Čini se da Sony nikad nije želio ići u cjenovnu trku, nego je izabrao pristup po kojem je dat prioritet stvaranju dodatne vrijednosti za kupce koja će zasjeniti papirić sa cijenom. Zahvaljujući ovakvom mindsetu, Sony je predstavio Xperiu M2.

Da li će se u ovoj usporedbi LG-u isplatiti iskustvo u ovom segmentu ili Soniju ulog na stvaranje lojalnosti putem dodatne vrijednosti korisniku? Ovdje će se voditi teška bitka s obzirom da ovi uređaji imaju više toga što ih spaja nego razdvaja.

Karakteristike

Kad je riječ o okosnici hardvera, ova dva telefona su faktički identična.

Čipset koji pokreće oba telefona je 4-jezgreni Qualcomm Snapdragon 400 na 1.2 GHz  u kombinaciji sa Adreno 305 grafikom i 1 GB RAM-a. Zajednička im je i rezolucija ekrana od 540 x 960 piksela. Sony Xperia M2 ima malo veći ekran od 4,8″, što je za samo 0,1″ više od ekrana na LG L90. Međutim, postavlja se pitanje da li je veći ekran na M2 zaista veći kad je riječ o realnoj upotrebi jer treba uzeti u obzir da je donji dio ekrana M2 konstantno zauzet navigacijskim tipkama, dok su na L90 iste smještene ispod ekrana.

Kamere na papiru su također iste, nazad 8 MPix sa autofokusom i LED blicem, a naprijed 0,3 MPix, s tim da L90 ima svoje verzije sa zadnjom kamerom od 5 Mpix a prednjom od 1,3 MPix. Da li su iste i u stvarnoj upotrebi kožete saznati u nastavku gdje ćemo usporediti kamere.

Oba uređaja imaju respektabilne baterije uz blagu prednost na strani L90 koji ima bateriju od 2540 mAh, što je više od 2300 mAh na M2. Baterija LG-a L90 može se lako mijenjati s obzirom da se zadnji poklopac može skidati, dok zamjena baterije kod Sonija M2 nije moguća bez kompleksnije intervencije jer se zadnji dio ne može skidati.

m2 vs l90 specifikacije

Dizajn i izrada

Kod ova dva uređaja primijenjen je različit dizajnerski pristup. Oba uređaja napravljena su od plastike. Sony je M2 dizajnirao tako da izgleda kao premium uređaj i sa prilično oštrim ivicama. Sa LG L90 priča je drukčija, L90 je po ne baš maštovitom izgledu bliži nižoj klasi nego kojoj pripada, a ivicce su fino zaobljene. Bitno je na L90 izdvojiti zadnji poklopac sa hrapavijim završetkom koji se može sam liječiti od manjih ogrebotina, poput onog na mnogo skupljem LG G Flex.

m2 vs l90 nazad

Od ova dva, u ruci će definitivno bolje ležati LG L90. Zahvaljujući maloj težini, poklopcu s hrapavijom teksturom i zaobljenim ivicama, L90 je lako koristiti čak i jednom rukom. No, ovo ne znači da je M2 loš. M2 ne leži u ruci loše, jednom rukom se lako koristi ali jednostavno ne lako kao L90.  Sa svojim sveukupno većim dimenzijama i zadnjim dijelom izrađenim od glatke plastike, trebate malo pripaziti da uređaj držite sa strana koje su izrađene tako da nisu klizave.

Sony Xperia M2 raspolaže blago većim ekranom nego LG L90 (4.8″ vs 4.7″), ali to ne mora nužno značiti da M2 ovdje ima prednost. U jednačinu se mora ubaciti i činjenica da su kod M2 tipke locirane na samom ekranu, dok su kod L90 tipke poredane ispod ekrana. Kod M2, tipke su skoro uvijek tu prisutne i zauzimaju donji dio ekrana, pa kad se izmjeri dijagonala ekrana bez područja koje zauzimaju tipke, efektivno upotrebljiva veličina ekrana kod M2 pada na 4.6″, što je ispod 4.7″ LG-a L90 čije tipke uopšte ne zauzimaju ekran.

Kad se pogleda dio iznad ekrana, M2 ima jedan senzor više, a riječ je o senzoru za automatsko podešavanje nivoa osvjetljenja ekrana. Na L90,  nivo osvjetljenja ekrana morate podešavati ručno. Ako želite brzo pregledati imate li novih notifikacija bez buđenja telefona, od ova dva jedino će M2 uspješno obaviti posao jer M2 ima malu lampicu za notifikacije koja, pogađate već, također nedostaje na LG-u L90.

Na dijelu ispod ekrana kod L90 su poredane tri standardne Android tipke. Na M2 se tu nema vidjeti ništa drugo osim fancy trake za osvjetljenje koja mijenja boje ovisno od aktivnosti. Bitno je napomenuti da je ova traka na M2 urađena sa ukusom, tako da uopšte nije ni najmanje upadljiva.

Sa lijeve strane Sonija M2 nalazi se samo mikro USB port, a sa desne su poredane tipke za zaključavanje, smanjenje/pojačanje tona i okidač kamere koji na L90 nedostaje. Sve ove tipke poredane su od sredine strane pa naniže, jer se na gornjem dijelu strane nalaze elegantno prekriveni slotovi sa SIM karticu i memori karticu. Tipka za smanjenje/pojačanje tona postavljena je malo nisko, tako da će nekome ko dolazi sa uređaja kojima je ova tipka bila na gornjem dijelu trebati malo navike.

Na gornjoj strani nalazi se samo priključak za slušalice a sa donje zvučnik i mikrofon koji su elegantno skriveni iza rešetkice.

L90 ovdje koristi standardni raspored. Sa lijeve strane nalazi se tipka za smanjenje/pojačanje tona, a s desne strane locirana je tipka za zaključavanje telefona. Koga zanima, L90 nema hardversku tipku za kameru. Na gornjoj strani se uz priključka za slušalice nalazi i IR Blaster koji je na M2 odsutan, a na donjoj strani su mikrofon i mikro USB port. Ovakvo rješenje USB porta praktičnije je od rješenja na M2.

Ekran

Sony Xperia M2 ima TFT ekran veličine 4,8 inča rezolucije 540 x 960, dok LG L90 ima IPS LCD ekran veličine 4,7 inča iste rezolucije, i da, oba za zaštitu ekrana posjeduju Gorilla Glass.

Kvalitet prikaza na oba je sasvim pristojan. Uglovi gledanja su malo bolji na M2 nego na L90, dok je prikaz boja i kontrast malo bolji na L90.

Po vidljivosti na suncu, M2 i L90 su izjednačeni. Iako vidljivost nije najbolja, kod oba je sasvim prihvatljiva.

Uglavnom, ovdje su sve u pitanju neznatne razlike koje nikome neće biti presudne prilikom odabira nekog od ovih uređaja.

Telefonija

Oba uređaja su se dobro pokazala u prijemu mreže, a gubici signala zabilježeni su jedino u ekstremnim uslovima.

Što se tiče poziva, L90 tu polako uzima primat. Zvuk u slušalici kod oba je vrlo glasan i čuje se dobro čak i u vrlo bučnom okruženju, s tim da je zvuk nešto glasniji na L90.

Jasnoća zvuka je također za nijansu na strani L90. Ovo ne znači da je M2 loš nego da jednostavno u ovom polju nije dobar kao L90.

Zanimljivo, kod oba smo uočili malo povremeno kašnjenje u paljenju ekrana nakon odmicanja od uha. Naime, nakon odmicanja od uha ekranu su nekad potrebne 2 sekunde da se aktivira.

Zvuk

U ovom polju je otprilike ista situacija kao i sa pozivima. Kod oba je kvaliteta zvuka preko zvučnika je vrlo dobra ali se razlike uveliko otkrivaju kad se zvučnici pojačaju do kraja. Zvučnik prosječne glasnoće u M2 jednostavno ni blizu nije glasan kao onaj u L90, čak ni sa uključenim opcijama xLoud i Clear Phase. Kada se navedene opcije isključe, o ozbiljnijoj usporedbi sa L90 po glasnoći se ne može ni razmišljati.

Rezultat je praktično neriješen po pitanju zvuka preko slušalica. Na Soniju M2 je zvuk za dlaku čistiji i dublji nego na L90, dok L90 ima prednost za dlaku u glasnoći.

Kamera

Kod uređaja ove klase, proizvođači najčešće biraju između dvije strategije. Prva je napraviti uređaj na kojem će neke stvari izostajati, poput osvjetljenja tipki i nekih senzora, a staviti dobru kameru. Druga strategija je napraviti uređaj koji će imati sve ono što se očekuje da takav uređaj ima pa i više od toga, s tim da će biti ubačena lošija kamera. LG se sa L90 opredijelio za prvu strategiju a Sony sa M2 za drugu.

OK, ovdje ćemo biti direktni – Iako su na papiru isti, u realnosti LG L90 posjeduje mnogo bolju kameru nego Sony Xperia M2, što je nešto o čemu su već govorili i mnogobrojni korisnici M2.

Fotografije

Sučelje kod oba uređaja je intuitivno i lako za navigiranje. Na slikama ispod možete pogledati kako sučelje izgleda na ovim uređajima.

Sony Xperia M2

LG L90

Sada idemo na inspekciju kvaliteta fotografija. Na fotografijama LG-a L90 se može primijetiti znatno veći nivo detaljnosti nego na Soniju M2. Redukcija šuma kod L90 prilično je dobro kontrolirana, možda za dlaku  preagresivna, ali je i dalje zadržano dosta suptilnih detalja, tako da ovdje nema nekih zamjerki. Kod M2 je druga priča, čak i nakon redukcije šuma vidljivo je mnogo buke a dosta suptilnih detalja bude izgubljeno.

L90 vodstvo ostvaruje i u dinamičkom rasponu. Dinamički raspon na M2 je prilično nizak, i ne zadržava onoliko detalja u suprotnim područjima kao L90. Srećom, korištenjem HDR načina se na M2 to donekle može kompenzirati.

Dinamički raspon je sposobnost istovremenog zadržavanja detalja u najsvjetlijim i najtamnijim dijelovima slike, nizak dinamički raspon znači da na nekom od 2 područja detalji neće biti zadržani u dovoljnoj mjeri.

Kontrast, ekspozicija i boje su dovoljno dobri na oba a blic je dovoljne jačine. Kod slikanja na blizinu M2 se otprilike uspijeva izjednačiti sa L90 ali ne i dovoljno da ugrozi L90 po ukupnom rezultatu.

U razlike između ova uređaja možete se uvjeriti i sami pregledom fotografija ispod. Fotografije su izvađene iz baze u koju su uploadovane u ono vrijeme kad su se za ove uređaje radile pojedinačne recenzije a s obzirom da je recenzija M2 urađena prije nego L90, fotografije nisu slikane istovremeno s oba uređaja. Uprkos nešto boljim vremenskim prilikama u vrijeme kad je Sony Xperia M2 bio testiran nego LG L90, i po ovim fotografijama se vidi da ovaj telefon nije uspio ozbiljnije zaprijetiti LG-evom predstavniku.

Sony Xperia M2

LG L90

l90 vs m2 kamera foto

Na L90 zatekli smo mogućnost prebacivanja fokusa sa automatskog na ručni fokus, što je veliko iznenađenje. Ukoliko vam automatski fokus nije dovoljno dobar, fokus možete precizno podešavati ručno preko klizača na desnoj strani ekrana. Na M2, kao ni kod ostalih konkurenata od drugih proizvođača, ova opcija ne postoji iako bismo je rado vidjeli i u telefonima drugih proizvođača. Nadamo se da će nas Sony čuti i ubaciti ovo u svoje buduće uređaje.

Prednja kamera

S obzirom da oba posjeduju kameru od 0,3 MPix koja sigurno neće oduševiti fanove selfija, za konverzaciju preko Skypea je dovoljno. Iako se ovdje nema šta bitno ni porediti, postavili smo slike.

Video snimanje

Kod oba uređaja video snimač dijeli sučelje sa fotoaparatom a podešavanja ima mnogo, tako da možete podešavati ekspoziciju, blic, način fokusiranja, HDR itd. Uglavnom, sve što vrijedi za fotoaparat po pitanju interfejsa vrijedi i ovdje.

Odnos snaga nije se bitno promijenio u odnosu na fotografisanje. Video zapisi koje L90 pravi sadrže visok nivo detaljnosti koji M2 ne može postići. Jedino što je na strani M2 je autofokus koji za nijansu bolje reagira nego na L90 te nivo sličica po sekundi (koji se inače kod oba drži na 30) jer smo uočili da L90 ponekad zna duplirati ili izostaviti poneku sličicu. No, to nije ni blizu dovoljno da M2 ostvari bilo kakvu prednost u ovom polju.

Sveukupno, L90 je u ovom polju za M2 prevelik zalogaj, nadamo se da će Sony u nasljednika ovog uređaja ubaciti nešto konkurentniju kameru.

[youtube id=”_BBUosvCSpc” width=”600″ height=”350″]

[youtube id=”78arlO_FiUE” width=”600″ height=”350″]

GPS

Testirali smo prijem GPS-a preko aplikacija za testiranje GPS-a i Navigon navigacije. Naša dva testna uređaja su GPS signal uhvatila jako brzo i bila spremna za pokret. GPS veza je kod oba uređaja prilično jaka, nismo doživjeli gubljenje signala, tako da i L90 i M2 u ovom području zaslužuju sve pohvale.

Wi-Fi prijem

Iako se u mnogim recenzijama neopravdano izostavlja, po mišljenju autora recenzije Wi-Fi prijem mora imati svoju sekciju jer mnogo drugih stvari zavisi upravo od njega. Wi-Fi prijem u velikoj mjeri određuje brzinu pretraživanja interneta i sve što se radi u aplikacijama za čiji je rad obavezna Wi-Fi veza, kao npr. Viber ili Skype, stoga ako je Wi-Fi prijem loš, druge aktivnosti koje imalo imaju veze sa njim će ispaštati.

Naši takmičari su se u ovom polju pokazali jako dobro. W-Fi prijem je jak, po maksimalnom dometu su izjednačeni i ni sa jednim uređajem nećete biti u situaciji da ga morate sa stola ili da se primičete ruteru za bolju vezu. Također, nismo zabilježili bilo kakva pucanja veze.

USB povezivanje

LG L90 nudi 5 načina USB povezivanja, među kojima se nažalost ne nalazi režim masovne pohrane. Na trend po kojem se USB masovna pohrana sve češće isključuje iz Android uređaja ni LG nije ostao imun, što nije slučaj sa Sonijem. Za razliku od L90, M2 posjeduje režim masovne pohrane što mu u ovom segmentu donosi pobjedu.

Baterija

Oba uređaja mogu se pohvaliti dobrim baterijom i neće vas razočarati ali kad bismo morali odrediti ko je bolji onda bi odluka pala na L90 i to samo radi malo većeg kapaciteta baterije (2300 mAh vs 2540 mAh), zbog kojeg je i trajanje baterije na L90 za dlaku bolje.  Sa upotrebom pod kojom većina današnjih Android uređaja jedva izdrži jedno radno vrijeme, a da ne spominjemo cijela 24 sata, ova dva uređaja komotno mogu izdržati 2-2,5 dana, a možete postići i više ukoliko ste pažljiviji sa upotrebom.

S druge strane, za takvo trajanje potrebno je platiti određenu cijenu. Uređaji se standardnim punjačima pune malo sporije. Prevedeno u brojeve, od 0% do 100% potrebna su i 3 sata punjenja.

Igranje (Gaming)

Pošto ovi uređaji dijele iste komponente tj. 4-jezgreni 1,2 GHz procesor, Adreno 305 grafiku, 1 GB RAM-a i rezoluciju ekrana, ne bi nikog trebalo iznenaditi da su i u performansama u igrama  faktički isti.

Ako bismo morali odlučivati koji je ovdje bolji, opredijelili bismo se za M2 ali je ta razlika toliko mala da je vrlo teško uočljiva čak i kad se oba uređaja stave jedan do drugog. Po mišljenju autora, ova zanemariva razlika nastaje zbog efektivno manje rezolucije M2 jer je (kako je rečeno već na početku) donji dio ekrana zauzet navigacijskim tpkama koje se na L90 nalaze ispod samog ekrana. Prema benchmark testu CPU-Z, efektivna rezolucija ekrana na M2 je 540 x 888 piksela, dok je na L90 540 x 960 piksela, što u prevodu znači da GPU kod M2 ima za nijansu manje posla za istu stvar.

 jednostavnije igre poput Temple Run 2 su išle bez ikakvih trzanja, što je i očekivano. Sada prelazimo na zahtjevnije igre koje zaista stavljaju uređaje na test.

Igre koje smo probali na uređajima su:

– Real Racing 3
– GTA III
– GTA Vice City
– GTA San Andreas

Ove igre odabrane su ciljano jer su hardverski zahtjevi naredne za jedan stepen veći od prethodne.

Prvo smo probali Real Racing 3 koji su oba uređaja gurala bez ikakvih naznaka napora a usporenja nije bilo ni na vidiku. Zatim smo isprobali igru Grand Theft Auto 3 (GTA3) sa istim rezultatima.

Potom smo pokušali sa njegovim hardverski zahtjevnijim nasljednikom, GTA Vice City gdje su oba uređaja počela osjetiti određeni napor. GTA VC većinom je radio fluidno, dok je manje usporenje i štopanje zabilježeno u situacijama kada se na ekranu nalazi puno objekata. Primijećeno je i blago zagrijavanje uređaja na gornjem dijelu kod zadnje kamere. Bez obzira na to, GTA Vice City na ovim uređajima lako se igra.

Kao najteži test pred ove uređaje smo stavili GTA San Andreas. Ova igra pokazala se kao teško premostiva stepenica za naše testirane uređaje, te smo zabilježili veće štopanje i usporenje kad se više objekata nalazi na ekranu. Uprkos tome, igru je sa malo živaca i razumijevanja za sporost ipak moguće igrati. Primijećeno je i malo veće zagrijavanje uređaja, no ništa izvan normalnog.

Sveukupno, M2 i L90 će većinu igara gurati glatko, osim onih najzahtjevnijih.

Utisci o radu

Naši testni uređaji su nam u toku korištenja uglavnom pokazali samo fluidnost i tečnost u radu. Razlike u radu praktično ne postoje, gdje je jedan brz ili spor, tu je i drugi i obrnuto. Uređaji se nije gušili niti usporavali, čak ni nakon otvaranja više aplikacija a u animacijama u menijima nismo primijetili niti jedno jedino bitno usporenje, čak  i kada su stavljene žive pozadine. 1 GB RAM-a je za ove uređaje dovoljno. Rad uređaja je dosljedan a nekih prisilnih zatvaranja nije bilo.

Ako bismo baš išli na to da tražimo bilo kakvu razliku, primijetili bismo jednu zanimljivu sitnicu. Naime, dodirom na ikonicu za pristup glavnom meniju s aplikacijama tj. App Draweru, na Sony Xperia M2 se meni pojavljuje odmah dok na LG L90 ipak postoji malo kašnjenje, što sugerira da se glavni meni s aplikacijama na M2 konstantno drži otvorenim u RAM-u bez obzira šta radili s uređajem, dok se isti na L90 svaki put iznova otvara.

Interfejs

Sam korisnički interfejs nećemo previše komentirati jer se tu sve svodi na lične preferencije. Reći ćemo samo da su se oba proizvođača opredijelila za interfejs koji nije zahtjevan na komponentama poput Samsungovog TouchWiza. Rad je jednostavan na oba, a broj widgeta i opcija prilagodbe je otprilike isti.

Za one koji kontakte žele držati isključivo na SIM kartici, zadržat ćemo se malo kod rada sa kontaktima.

Kod Sony Xperia M2 možete zaboraviti na rad sa kontaktima na SIM kartici bez da ih prvo kopirate u internu memoriju telefona jer pri otvaranju imenika M2 prikazuje samo kontakte iz memorije uređaja a kontakti sa SIm kartice moraju prvo biti uvezeni da bi uopšte bili prikazani. Kontakti se moraju uvesti i zbog drugih aktivnosti koji se vežu za kontakte poput SMS poruka. Nije jasno zašto Sony i dalje  insistira na ovome još otkad je ušao na tržište Android telefona, s obzirom da bi se korisnicima trebala ostaviti mogućnost izbora.

S druge strane, rad sa kontaktima na LG L90 nešto je ugodniji jer se kontakti sa SIM kartice ne moraju kopirati u memoriju telefona da bi se s njima moglo raditi.

Sučelje ovih uređaja može se vidjeti u narednim galerijama.

Sony Xperia M2

LG L90

Zaključak

Šta na kraju reći, koji je bolji? Proglašavati apsolutnog pobjednika u ovom okršaju bi bila nepravda prema bilo kojem uređaju jer ih, kako je već rečeno na početku, više toga spaja nego razdvaja. Cijena je na strani LG L90 jer za novac koji biste potrošili na Sony Xperia M2 možete kupiti L90 i da vam još u džepu ostane nekih 20 KM.

Kad se sve uzme u obzir, odabir nekog od ovih uređaja svodit će se na pojedinačne karakteristike, pa ukoliko je nekome kamera glavni uslov odlučit će se za L90, a kome je glavni uslov dizajn telefona koji nije bezličan i izgleda premium odlučit će se za M2.