Home Ostalo Električna i Autonomna Vozila Taksista će biti posao prošlosti

Taksista će biti posao prošlosti

Google je s ulaganjima u autonomnu tehnologiju počeo prije više od deset godina, a istraživanje, razvoj i brojni testovi koje rade više od dekade završili su prvim taksi-servisom na svijetu s vozilima kojima ne upravljaju ljudi, već računari. Nakon promjena i reorganizacija u Googleu, za razvoj takvih automobila sada je zadužena kompanija Waymo, a iako su s razvojem tehnologije najdalje dogurali, čini se da bi ih uskoro na tom tržištu mogle prestići brojne kineske kompanije.

Pratite Balkan Android i putem Vibera!

Pratite Balkan iOS i putem Vibera!

Prema istraživanjima konzultanata iz McKinseya, upravo Kina ima najbolji potencijal postati najveće tržište autonomnih vozila. Najveća primjena autonomije u vozilima trebala bi biti upravo u taksijima – tzv. robotaksiji s vremenom bi trebali preuzeti volane i zamijeniti vozače taksija. U budućnosti, misleći na period od 20 do 30 godina, na vozače taksija gledaćemo kao na posao koji je postojao u prošlosti, smatra izvršni direktor WeRidea Tony Han. U razgovoru za CNBC rekao je kako će robotaksiji zamijeniti ljudski rad jer će s vremenom cijena hardvera biti sve niža, dok će cijena ljudskog rada samo rasti. Već za 3 do 5 godina autonomna tehnologija trebala bi se masovno početi koristiti u taksijima u Kini, dok bio njegova kompanija i njeni robotaksiji trebali postati profitabilni 2025.

Samsung, LG i SK Hyunix prestaju isporučivati komponente za Huawei telefone

Kakva je budućnost pred robotaksijima najbolje govore podaci iz McKinseya koji se, doduše, odnose na daleku budućnost. Prema njima, do 2040. godine oko 66 posto putničkih kilometara preći će se s autonomnim vozilima, što bi trebalo donijeti zaradu od 1,1 biliona dolara od samih mobilnih servisa i oko 900 milijardi dolara od prodaje autonomnih vozila.

Finalna verzija Android 11 operativnog sistema počela stizati na podržane korisničke telefone

Neke su kineske kompanije na domaćem tržištu takođe pokrenule taksi-servise s računarima kao vozačima (iako, iz sigurnosti, na prednjem sjedištu i dalje mora sjediti backup vozač) pa je tako AutoX iza kojeg stoji Alibaba, počeo s autonomnim servisom u Šangaju, WeRide je lansirao takav servis u Guangzhou, a na sličnim projektima u Kini rade i DiDi, Baidu i Pony.ai.

Na listi 10 najprodavanijih telefona u prvih 6 mjeseci 2020. godine, nalaze se samo 3 proizvođača

Tehnološke i automobilske kompanije imaju veliku podršku i od vlade koja podržava razvoj tehnologije te izdaje brojne dozvole za testiranja vozila na saobraćajnicama, što će svakako uticati na brži razvoj i brži dolazak autonomnih taksija na ulice. Osim na tehnologiju i automobile, za uspjeh ove industrije od velike će važnosti biti infrastruktura, odnosno gradnja novih saobraćajnica posebno podređenih autonomnim vozilima, kao i prilagođavanje postojećih saobraćajnica kako bi na njima mogli voziti i klasičnih automobili i robotaksiji. Ipak, ono na što treba voditi računa, upozorio je Han, da je ta industrija poput maratona i još je veliki put pred njom.

Pojavile se prve konkretne informacije kada stiže Huawei HarmonyOS

(zimo)