Home Recenzije Xiaomi Mi Band 5 – test, utisci i iskustva

Xiaomi Mi Band 5 – test, utisci i iskustva

Kao što amerikanci kažu – you know the drill. Xiaomi svake godine objavi novu MiBand pametnu narukvicu, i na nama je da se svake godine “dočepamo” nove generacije i vidimo po čemu je ona drugačija od prethodne, i vrijedi li zamijeniti vaš Mi Band četvrte generacije za novi Xiaomi Mi Band 5.

Sadržaj kutije

Xiaomi je sa Mi Band 4 pametnom narukvicom donio ugodnu promjenu u dizajnu kutije, koja je očigledno proizvela mnogo pozitivnih reakcija. Kažemo očigledno, zato što se manje-više isti dizajn zadržao i sa novom Mi Band 5 pametnom narukvicom.

Dizajn

Kako kaže naš narod, ne pada jabuka daleko od stabla, pa tako ni Mi Band 5 ne donosi neke značajne dizajnerske promjene u osnovu na svog prethodnika. Oblik je manje-više isti, a do promjena dolazi u dizajnu narukvice. Naravno, sve je to sa estetke strane, te je pitanje isključivo ličnih preferencija – ako vam uopšte znače sitnice u dizajnu narukvice. A kada smo već kod narukvice, bitno je napomenuti da na Mi Band 5 ne možete koristiti narukvice za Mi Band 4 zbog većih dimenzija nove generacije.

Xiaomi je na prednjoj strani zadržao svoje 2.5D ojačano staklo, koje je sudeći po našim iskustvima sa Mi Band 4 poprilično izdržljivo. Međutim, na Mi Band 5 test izdržljivosti je ipak pokazao malo lošije rezultate, te je ekran doživio određene parnice u prvom mjesecu intenzivnijeg korištenja. Sa zadnje strane također nema značajnih promjena kada je u pitanju dizajn.

Ekran

Xiaomi Mi Band 4 dolazi sa AMOLED ekranom dijagonale 1.1″ rezolucije 126×29 piksela. Sa dubinom boja od 16 bita i maksimalnim osvjetljenjem od 450 nita, jasno je da je u pitanju sasvim pristojan ekran za jednu pametnu narukvicu. Vidljivost na suncu je prihvatljiva i definitivno bolja u osnosu na prethodnu generaciju, ali i dalje ima mjesta za unapređenje.

Softver

Iako smo očekivali da softver bude manje-više identičan kao na Mi Band 4, ispostavilo se da to nije slučaj u potpunosti. Iako je način na koji sve funkcioniše manje-više identičan, Xiaomi je odlučio malo osvježiti dizajn te sada ikonice izgledaju nešto živahnije. Naravno, meniji su prilagođeni tako da sadrže nove opcije koje podržava Mi Band 5, kao što su mjerenje stresa, opcija opuštenog disanja, te praćenje ciklusa za korisnice Mi Band narukvice. Osim toga, klizanje lijevo na početnom ekranu prvo prikazuje ekran sa notifikacijama, a zatim se dodatnim klizanjem nalijevo dolazi do medijskih kontrola. Ista situacija je sa klizanjem na desno, gdje se prvo prikazuje ekran sa vremenskom prognozom.

Ono što je do sada bila zamjerka Mi Band seriji u odnosu na konkurenciju (barem na posljednjoj generaciji) jeste nedostatak praćenja količine REM sna, kao i spavanja tokom dana. Xiaomi je poslušao svoje korisnike te tako Mi Band 5 ima ove mogućnosti praćenja sna, što je jako pohvalno. Xiaomi nas je također poslušao i za podršku prikazivanja UTF-8 karaktera, koji se sad prikazuju bez problema.

Međutim definitivno najveća promjena jeste PAI vrijednost. PAI je vaš pokazatelj fizičke aktivnosti, baziran na podacima o otkucajima srca i generalnim podacima o vašim aktivnostima, u vidu broja koraka i slično. Iz Xiaomija navode da je PAI vrijednost intuitivniji način za prikaz stanja vašeg zdravlja, kao i da se pomoću ove vrijednosti mogu ustanoviti potencijalni rizici po zdravlje (npr. PAI vrijednost veća od 100 produžava očekivanu životnu dob te smanjuje rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima). Integracija ove opcije na Mi Band 5 je jako dobar korak, s obzirom da konkurentne narukvice (koje često koštaju i mnogo više) imaju ovu opciju.

Još jedan detalj koji se tiče softvera jeste činjenica da se sada notifikacije automatski brišu sa narukvice kada ih otvorite ili uklonite sa telefona. Ovo je još jedna jako pohvalna opcija, detalj koji je mnogima smetao na prethodnim generacijama. Čini se kako je Xiaomi sa Mi Band 5 ispravio sve greške koje smo primijetili na Mi Band 4 što nas mnogo raduje, s obzirom da Xiaomi očigledno sluša i poštuje svoju zajednicu korisnika i uvažava njihove potrebe.

Aplikacija

Kako je četvrta i peta generacija Mi Band narukvice dijele većinu funkcija, tako je i sadržaj aplikacije skoro identičan. Najveća razlika je u ranije spomenutom PAI, te se na početnom ekranu sada nalazi PAI rezultat, na čiji klik se prikazuju detalji o vašoj fizičkoj aktivnosti. Tu je i detaljni prikaz vašeg stresa, što je još jedna od novih opcija na MiBand 5, te menstrualnih ciklusa. Još jedna promjena specifična za softver MiBand 5 je način mjerenja kvalitete sna, te je sada u Mi Fit aplikaciji moguće vidjeti i količinu REM sna što do sada nije bio slučaj. Osim toga, ništa se nije promijenilo u odnosu na našu recenziju Mi Band 4 pametne narukvice.

U galeriji ispod možete pronaći snimke ekrana aplikacije koje prikazuju sve dostupne opcije.

Baterija

Sa prethodnom generacijom Mi Band narukvice, Xiaomi je povećao kapacitet baterije u odnosu na Mi Band 3 na 135 mAh. Međutim ove godine nas očekuje nešto manji kapacitet od toga – 125 mAh, što je čudno s obzirom da Mi Band 5 donosi veći ekran. Međutim životni vijek baterije nije lošiji nego na Mi Band 4: na Mi Band 5 test baterije dovodi do brojke od oko 12 dana autonomije na jednom punjenju. A kada smo već kod punjenja, tu imamo još jedan novitet – magnetski punjač koji omogućava da se Mi Band 5 puni bez da se sama narukvica skida. Ni ove godine nemamo zamjerku na životni vijek baterije nove generacije Xiaomi pametnih narukvica.

Zaključak

“To je samo pametna narukvica, šta se na njoj može drastično promijeniti da me natjera da uzmem noviju generaciju?”

Tako malo, a tako mnogo.

Većina nas u redakciji, kada su se tek pojavili pametni satovi, nismo bili preveliki ljubitelji istih. Osim što su za relativno visoku cijenu nudili praktično ne previše funkcija, također nisu bili izdržljivi kao analogni satovi. Međutim, vremena se mijenjaju, te sada možemo vidjeti i pametne satove koji su funkcionalno poprilično primamljivi ali i jako izdržljivi, poput Huawei GT2 Pro koji smo nedavno recenzirali.

Naravno, sa druge strane tu su i pametne narukvice, s naglaskom na Mi Band seriju kao najjeftiniju a itekako sposobnu liniju uređaja. Nakon recenzije Mi Band 4 narukvice ali i dugoročnog korištenja iste, neke mane koje možda na početku nisu toliko bitne, postanu nakon određenog vremena. Međutim Xiaomi je poslušao zajednicu korisnika i većinu tih mana ispravio, što je izuzetno pohvalno. Naravno, ostaje tu još mjesta za napredak, te postoji još mnogo naprednijih mogućnosti koje zapravo i dijele Mi Band od ostalih pametnih narukvica i satova, međutim za cijenu po kojoj se nudi (oko 40€), Mi Band 5 i dalje nema mnogo konkurencije. Čini se kako se Xiaomi zadržao na tronu i ove godine, u kategoriji pametnih narukvica, a ako nastave ovim tempom ne sumnjamo da ni Mi Band 6 neće naći stalno mjesto u našoj redakciji kao što su i Mi Band 4 i 5.