Home Ostalo Internet Facebook pooštrava pravila za korištenje Facebook Grupa

Facebook pooštrava pravila za korištenje Facebook Grupa

Faacebook je ubio mnogo trendova, a okupljanje korisnika na Internet forumima te njihova diskusija je trend koji Facebook želi zamijeniti svojim Grupama. Zbog toga je snažnije podsticao korisnike da se pridruže grupama. One su zamišljene kao javni i privatni prostori na društvenoj mreži gde se korisnici okupljaju kako bi razgovarali o zajedničkim interesima poput kuvanja, sporta ili roditeljstva. Ali Facebook grupe su korišćene i za deljenje teorija zavere, dezinformacija o vakcinama i govor mržnje, što izaziva zabrinutost.

Pratite Balkan Android i putem Vibera!

Pratite Balkan iOS i putem Vibera!

U četvrtak je Facebook izložio nekoliko koraka koje čini kako bi grupe učinio sigurnijim, uključujući i otežavanje korisnicima koji krše pravila da kreiraju nove grupe. Potez dolazi u trenutku kada grupe za građanska prava, poznate ličnosti, oglašivači, pa čak i sami zaposleni kritikuju kompaniju zbog načina na koji sprovodi svoja pravila protiv govora mržnje i koliko brzo preduzima mere protiv uvredljivog sadržaja.

U SAD operateri planiraju ponuditi nižu pretplatu ako budete gledali reklame na svom mobilnom telefonu

Facebook već zabranjuje korisnicima koji upravljaju grupama da stvaraju nove grupe koje su slične onima koje je kompanija povukla zbog kršenja pravila. Sada, prema pooštrenim pravilima, kompanija kaže da će sprečiti administratore i moderatore grupa koje su uklonjene da stvaraju bilo koju grupu, a ne samo one o sličnim temama tokom 30 dana.

Qualcomm je najveći proizvođač čipova za mobilne telefone i u 2020. godini

Korisnici Facebook-a koji su prekršili neko od pravila kompanije, takođe će morati da od administratora ili moderatora traže odobrenje za nove postove na 30 dana pre nego što se pojave u grupi. Ako administratori ili moderatori više puta odobre postove koji krše Facebook pravila, grupa će biti uklonjena.

Korisnici tužili Instagram nakon što je iOS 14 otkrio špijuniranje putem kamere

Grupe koje nemaju aktivnog administratora za nadgledanje mrežnog prostora takođe će biti arhivirane na društvenoj mreži, što znači da će korisnici i dalje moći da vide sadržaj, ali neće moći da objavljuju ništa novo u grupi. Facebook će prestati da preporučuje grupe koje se bave zdravstvenim temama, ali ćete i dalje moći da ih tražite na društvenoj mreži. Pogrešne informacije o zdravlju, posebno o vakcinama, izazivale su veću zabrinutost nakon izbijanja novog koronavirusa.

Znate li šta je sve novo donio Android 11?

Iako se Facebook pravila primenjuju na grupe, ova promena je ponekad otežala kompaniji moderiranje sadržaja. Na primer, neke Facebook grupe protiv vakcinacije imaju viši nivo privatnosti gde članovi moraju biti unapred odobreni da bi se pridružili, izvestio je prošle godine The Guardian. To bi drugima moglo otežati označavanje postova za koje misle da krše Facebook pravila.

Qualcomm i Samsung planiraju upotrebu ARM X1 jezgra u svojim narednim čipsetima

U avgustu je Facebook ukinuo 790 grupa, 100 stranica i 1.500 oglasa povezanih sa krajnje desničarskom teorijom zavere nazvanom QAnon koja tvrdi da postoji zavera “duboke države” protiv predsednika Donalda Trampa i njegovih pristalica.

U SAD operateri planiraju ponuditi nižu pretplatu ako budete gledali reklame na svom mobilnom telefonu

Facebook je takođe prvi put otkrio koliko sadržaja govora mržnje uklanja iz grupa. Kompanija se oslanja na kombinaciju tehnologije i izveštaja korisnika kako bi pronašla zabranjeni sadržaj. Tokom prošle godine Facebook je uklonio 12 miliona sadržaja u grupama zbog govora mržnje, a 87% je obeleženo pre nego što je korisnik prijavio postove.

Pored Androida 11, stigao je i Android 11 Go

Facebook govor mržnje definiše kao „direktan napad na ljude na osnovu onoga što nazivamo zaštićenim karakteristikama – rase, etničke pripadnosti, nacionalnog porekla, verske pripadnosti, seksualne orijentacije, kaste, pola, rodnog identiteta i ozbiljne bolesti ili invaliditeta“.

Epic Games poklanja Watch Dogs 2, Football Manager 2020 i Stick It To The Man! igre

Količina sadržaja koji je Facebook uklonio predstavlja delić postova u grupama. Više od 1,4 milijarde ljudi koristi Facebook grupe svakog meseca, a na Facebook-u postoji više od 10 miliona grupa.

(pcpress)