Home Ostalo Internet Znate li šta je Parler i zašto su ga Google i Apple...

Znate li šta je Parler i zašto su ga Google i Apple izbacili iz svojih prodavnica aplikacija?

Društvena mreža Parler oglašava se kao “mikrobloging” servis koji nudi slobodu govora svima, a hvali se time što ne cenzurišu sadržaje koje korisnici tamo postave. Postala je izuzetno popularna u SAD-u porastom polarizacije društva i sve većim razdorom konzervativaca i liberala, Republikanaca i Demokrata, te na druge načine podijeljenih mišljenja, a korisnike je počela dobijati kada su Facebook i Twitter počeli oštrije primjenjivati svoja pravila kojim određuju šta je prihvatljivo, a šta ne.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Znate li da možete pratiti Balkan iOS i putem Vibera?

Blokiranjem brojnih Trumpovih nasilnih fanova, a na kraju i samog Trumpa na Twitteru, mnogi su utočište potražili upravo u Parleru, svojevrsnoj zamjeni za Twitter, na kojoj mogu bez cenzure pozivati na nasilje, vrijeđati i izražavati svoje stavove, ma kako ekstremni oni bili. Parler se tako profilisao kao desničarska konzervativna mreža na kojoj prevladavaju teoretičari zavjera (navodno ih ima i sa naših prostora), a i ona “druga strana” – liberalni glasovi, koji takođe budu kažnjeni iz sličnih razloga. Sušta suprotnost, dakle, Facebooku i Twitteru.

Hyundai u pregovorima da proizvodi Apple Car

Parler je osnovan 2018. godine, a u novembru prošle godine imao je oko 10 miliona registrovanih i 4 miliona aktivnih korisnika, ali nakon američkih izbora taj je broj drastično porastao. Mreža je početkom 2021. bila vodeća aplikacija u SAD-u na Google Play i Apple App Store – ali onda su njihovi mehanizmi kontrole proradili.

iMicro Q2 je dodatak koji vaš telefon pretvara u mikroskop

Google je izbacio Parler sa svojeprodavnice aplikacija prošlog petka, a Apple im je istog dana poslao posljednje upozorenje. Ne započnu li moderaciju sadržaja i brisati govor mržnje te poticanje na nasilje, App Store će, ukloniti Parler iz svoje ponude. Nije trebalo dugo čekati da se to i dogodi, pa je Parler protjeran i s Appleove prodavnice aplikacija.

Ovo su novosti koje donosi Xiaomi MIUI 12.5 korisnički interfejs

Trenutno se, dakle, kontroverznoj društvenoj mreži može pristupiti samo preko weba i instaliranjem na Android uređaje putem .APK fajla. Ali ne znači da će i to potrajati – istovremeno s Appleom u akciju blokiranja Parlera uskočio je i Amazon, zabranivši im pristup svojem servisu AWS navodeći “prevelik rizik od ponovnog podsticanja na nasilje kakvo je viđeno prošle sedmice u Washingtonu”. Ne pronađe li uskoro drugi hosting, Parler bi mogao i trajno nestati s weba.

9 od 10 novih telefona, aktiviranih u SAD tokom praznika su Apple iPhone uređaji

Parler inače funkcioniše slično kao Twitter, korisnici mogu birati koga će pratiti, a objave mogu sadržavati do 1.000 znakova i multimedialni sadržaj. Ime je dobila iz francuske riječi “parler” (pričati, govoriti), a u pravilima ponašanja kažu kako ne tolerišu prosta korisnička imena i fotografije, pornografiju i prijetnje smrću.

Xiaomi tvrdi kako ne kopira Apple izbacivanjem punjača iz kutije Mi 11 telefona

Osnivač i prvi čovjek Parlera John Matze poručio je nedavno da “neće popustiti politički motivisanim kompanijama i onima koji mrze slobodu govora”. Donald Trump u međuvremenu je blokiran na svim mainstream društvenim mrežama, čak i Pinterestu, ali na Parleru do sada nije otvorio nalog iako ga osnivači mreže na to pokušavaju nagovoriti već mjesecima.

Pretplatite se na naš YouTube kanal

(bug)