Home Ostalo Nekoliko zanimljivosti o video igrama

Nekoliko zanimljivosti o video igrama

Video igre postoje već godinama i oduševljavaju milione ljudi širom svijeta. Koliko je tačno igrača video igara odnosno gamera, kako se popularno zovu, teško je reći. Pogotovo jer u današnje vrijeme svatko ima barem jednu video igru bar na svom pametnom telefonu.

Pratite Balkan Android i putem Vibera!

Pratite Balkan iOS i putem Vibera!

Ali znate li da je prvi uređaj koji bi se mogao smatrati pretečom gaminga patentiran još 1947. godine? Tada su Thomas T. Goldsmith Jr. i Estle Ray Mann predali zahtjev za patent za “interaktivnu elektronsku napravu” pod imenom “Katodna cjevna zabavna sprava”. Tadašnja “igra” sastojala se od analognog uređaja koji je omogućio korisniku da kontroliše tačku na ekranu kako bi simulirali radar i projektil koji je ispaljen na mete.

Predlažemo vam Android igre

Smatra se da je prvu “video igru” odigrao Berti the Brain, vještačka inteligencija osmišljena za igranje Tic-Tac-Toe odnosno “iks-oks”. No, kako je Bertie zapravo četiri metra visok uređaj zasnovan na vakumskoj tehnologiji nije dugo potrajao. Rastavljen je nakon što je odradio svoje 1950. na Kanadskoj nacionalnoj izložbi.

Pored Androida 11, stigao je i Android 11 Go

Prvu igru “iks-oks” nekoj vrsti računara, a koju su mogli igrati ljudi, osmislio je 1952. godine Alexander S. Douglas. Nakon toga uslijedio je i “Tennis for Two” koju je 1958. godine osmislio William Higinbotham.

Na listi 10 najprodavanijih telefona u prvih 6 mjeseci 2020. godine, nalaze se samo 3 proizvođača

Da se razumijemo, radi se o video igrama koje su bile izuzetno jednostavne, ali koje su utabale put za ono što mi danas smatramo video igrama.

Finalna verzija Android 11 operativnog sistema počela stizati na podržane korisničke telefone

Prva igračka konzola koju su građani mogli kupiti i odnijeti kućama zvala se Magnavox Odyssey i lansirana je 1972. godine, a nakon toga je 1975. godine uslijedila Atarijeva Pong konzola. Od tad, do danas, u svijetu je lansirano više o 960 konzola za igranje, a najprodavanijom konzolom smatra se PlayStation 2 s prodatih više od 155 miliona primjeraka svijeta.

Google office aplikacije će moći vršiti izmjene direktno na Microsoft Office fajlovima

Upravo je “Pong” jedna od najpopularnijih ranih video igara i njen je komercijalni uspjeh podstaknuo i druge kompanije koje su tako zapravo pokrenule industriju video igara.

Huawei objavio EMUI 11 korisnički interfejs

Prema posljednjim informacijama iz 2019. godine, na svijetu postoji više od 1,2 miliona video igara, što onih za računare, konzole, mobilne uređaje ili interaktivne uređaje u igraonicama.

Samsung, LG i SK Hyunix prestaju isporučivati komponente za Huawei telefone

Video igre igrale su se u svim dijelovima svijeta, ali i u svemiru. Naime, 1993. godine ruska raketa Soyuz TM-17 donijela je na Svemirsku postaju MIR videoigru Tetris, a kosmonaut Aleksandr A. Serebrov odigrao.

Kineski Vivo razvio novu generaciju RGBW senzora koji prima 160% više svjetla

Vjerovali ili ne, najprodavanija video igra do sada nije ni neka utrka ni neka pucačina već Minecraft, igra u kojoj igrači istražuju 3D svijet napravljen od blokova. zavisno od toga kakav način igranja odaberu, igrači mogu razvijati vlastite svjetove ili jednostavno istraživati već postojeće. Koliko je Minecraft popularan, najbolje govori činjenica da je čak prihvaćen kao edukativan alat u školama.

Google uvodi opciju verifikovanih poziva

Da video igre mogu biti i kolekcionarski predmeti, najbolje govori podatak o Guinnessovom rekordu koji drži Antonio Monteiro iz Teksasa. Njegova kolekcija video igara ima više od 20 hiljada primjeraka, među kojima su i igre od 2. do 8. generacije konzola i više od 100 uređaja na kojima ih se može igrati.

Samsung i ove godine ostaje najveći proizvođač telefona

I za kraj nekoliko naučnih podataka vezanih uz video igre. Iako su se doktori i psiholozi godinama raspravljali oko toga kako video igre utiču na mentalno stanje igrača, čini se da one nisu baš tako negativan utjecaj kako se možda na početku činilo.

Kolike su razlike između Exynos i Snapdragon verzija Samsung Galaxy Note20 Ultra telefona?

Studije su pokazale kako igranje, recimo, Tetrisa, može ublažiti zavisničke želje prema seksu, drogama i hrani. S druge strane, istraživanja su pokazala kako igranje video igara podstiče maštu te igrači češće imaju kreativne snove od onih koji ne igraju.

Ako imate iPhone veće su šanse putem Tindera i sličnih aplikacija za muvanje u odnosu na vlasnike Androida

Osim toga, pandemija korona virusa COVID-19 pokazala je da video igre mogu biti odlilčan način za nošenje sa stresom, održavanje društvenih veza te stvaranje osjećaja zajedništva i u trenutcima potpune izolacije.

Apple najavio ovogodišnje predstavljanje novih uređaja

Zato, iskoristite dan i zaigrajte omiljenu video igru. Naravno, umjereno.

(zimo)