Home Ostalo Huawei na Developer Konferenciji (HDC) predstavio zanimljive tehnologije i uređaje

Huawei na Developer Konferenciji (HDC) predstavio zanimljive tehnologije i uređaje

Huawei je na zanimljivoj Developer konferenciji (HDC) predstavio cijeli niz zanimljivih softverskih novosti. Dio tih novosti namijenjen je developerima, ali dio je i rezultat rada developera u posljednjih godinu dana. Glavna je “zvijezda” predstavljanja bio Huaweijev operativni sustav HarmonyOS koji bi trebao zamijeniti Android na njihovim uređajima. Iako su tokom prezentacije spominjali i pametne telefone, fokusirali su se, prije svega, na cjelokupni ekosistem HarmonyOS-a koji obuhvata i IoT, brojne kućne i druge elektronske uređaje.

Pratite Balkan Android i putem Vibera!

Pratite Balkan iOS i putem Vibera!

Huaweijev napredak u razvoju ekosistema rezultat je snažne podrške globalnih programera i partnera. Huawei će programerima u potpunosti otvoriti osnove tehnologije, kao i softverske te hardverske mogućnosti, surađujući s njima kako bi potaknuli dalje inovacije pametnog ekosistema svim scenarijima, rekao je Richard Yu, izvršni direktor Huawei CBG-a.

Druga generacija Huawei HarmonyOS-a stiže na telefone tokom naredne godine

Podsjetimo, Huawei je svoj operativni sistem HarmonyOS predstavio prošle godine. Od tada je, kako ističu, za sistem razvijena linija uređaja koja omogućuje brzo otkrivanje uređaja, trenutno povezivanje, hardversku saradnju i dijeljenje resursa između više pametnih uređaja. Na HDC-u je predstavljena nova verzija, HarmonyOS 2.0, koja donosi detaljnu nadogradnju postojećih distribuiranih mogućnosti, uključujući softver, upravljanje podacima i sigurnosne karakteristike. Huawei takođe uvodi prilagodljivi UX okvir koji će omogućiti developerima brže pristizanje na nove uređaje i do korisnika.

Huawei objavio EMUI 11 korisnički interfejs

S najnovijim ažuriranjem, HarmonyOS će službeno biti otvorenog koda, a programeri će moći dobiti pristup emulatorima, SDK paketima i IDE alatima. Projekt otvorenog koda, pod nazivom OpenHarmony, pokrenuće se u fazama s mobilnom HarmonyOS beta verzijom koja je prvo planirana za kineske developere krajem 2020. godine.

Huawei će SAD koštati 1.8 milijardi dolara

Od danas je HarmonyOS otvoren za IoT uređaje od 128 KB do 128 MB, poput pametnih televizora, nosive opreme, automobila i još mnogo toga. U aprilu 2021. otvorićemo ga za uređaje od 128 MB do 4 GB, a u oktobru 2021. dolazi HarmonyOS za uređaje veće od 4 GB, najavio je Richard Yu smjer za HarmonyOS.

Na listi 10 najprodavanijih telefona u prvih 6 mjeseci 2020. godine, nalaze se samo 3 proizvođača

Zanimljiv je bio prikaz distribuisane tehnologije HarmonyOS-a, na osnovu koje EMUI 11 omogućuje interakciju izvan pametnih telefona. EMUI 11 omogućava uređajima interakciju s IoT uređajima koji su zasnovani na HarmonyOS-u. Osim što omogućava prebacivanje s mobilnog ekrana na veliki ekran televizora, u budućnosti bi trebao omogućiti i jednostavnu razmjenu podataka između pametnih kućnih uređaja i pametnog telefona.

Pojavili se renderi Huawei Watch GT2 Pro pametnog sata

Tako bi bilo dovoljno dodirnuti frižider telefonom i dobiti prijedlog recepta za večeru na osnovu namirnica koje se nalaze u frižideru. Takođe, dodirom telefona na pametnu rernu, automatski bi se uključile postavke za pečenje hrane u odabranom receptu. Kao da imate vlastitog profesionalnog kuvara u svome domu, ističu iz Huaweija.

Huawei Petal Search/Find Apps: Iskorak u pravom smeru

Druga stvar na koju je stavljen akcenat je HMS Core. Kako su istaknuli iz Huaweija, u samo jednoj godini, otvorene mogućnosti HMS Core 5.0 povećale su se s 14 na 56 programerskih paketa, dok je broj API-ja skočio s 885 na 12.981, pokrivajući sedam glavnih područja, te pomažući programerima da razviju inovacije i pojednostave proces razvoja.

Samsung i ove godine ostaje najveći proizvođač telefona

Huawei se zalaže za potpuno otvaranje svojih osnovnih softverskih i hardverskih mogućnosti. Otvorio je osnovne softverske usluge, poput pregledavanja, pretraživanja, mapiranja, plaćanja ili paketa za oglašavanje, kako bi ubrzao inovacije u razvoju aplikacija. Takođe je otvorio hardverske mogućnosti poput svojih vrhunskih mogućnosti fotoaparata, alata za komunikaciju i prenos, kao i vodeće mogućnosti zaštite privatnosti i sigurnosti. Kroz njih, Huawei nastoji podstaknuti programere da stvore novu generaciju popularnih inovativnih aplikacija u različitim kategorijama.

Ako imate iPhone veće su šanse putem Tindera i sličnih aplikacija za muvanje u odnosu na vlasnike Androida

Uz podršku više od 1,8 miliona registrovanih programera širom svijeta, HMS (Huawei Mobile Services) brzo je izrastao u treći najveći ekosistem mobilnih aplikacija na svijetu u roku od godinu dana. Huawei AppGallery trenutno ima preko 96.000 aplikacija integrisanih s HMS Core mogućnostima i više od 490 miliona aktivnih globalnih korisnika. Uz to, prodavnica je postigla i rekordnih 261 milijardu preuzimanja i distribucije aplikacija između januara i avgusta 2020., istaknuli su iz Huaweija.

Kolike su razlike između Exynos i Snapdragon verzija Samsung Galaxy Note20 Ultra telefona?

Ovogodišnje ažuriranje Huaweijevog HiLink-a fokusiraće se na pet ključnih područja: povezivost, interakciju, operativnost, dobavljače rješenja i provjeru autentičnosti. Cilj je učiniti milijarde IoT uređaja još lakše povezivim, jednostavnijim za upravljanje i kontrolu te neometanu interakciju kako bi se omogućio hardverski ekosistem u svim scenarijima. Trenutno postoji 50 miliona aktivnih korisnika koji svakodnevno daju više od milijardu zahtjeva za interakciju, s kumulativnih 400 miliona preuzimanja aplikacije Smart Life.

Samsung, LG i SK Hyunix prestaju isporučivati komponente za Huawei telefone

Automobili su takođe u fokusu IoT industrije, a HiCar platforma nastaviće osnaživati ​​automobilsku industriju. HiCar trenutno sarađuje s preko 150 modela automobila s planovima za proširivanje na još više njih, tako da će više vlasnika automobila u bliskoj budućnosti uživati ​​u novom iskustvu pametnih putovanja.

Kineski Vivo razvio novu generaciju RGBW senzora koji prima 160% više svjetla

Huawei se zalaže za rast hardverskog IoT ekosistema, a pružajući više uređaja pristup HiLink platformi, nastoji učiniti IoT razvoj lakšim i efikasnijim, omogućujući Huaweiju da istovremeno pomogne partnere u uspostavljanju vodstva u IoT sektoru.

Google uvodi opciju verifikovanih poziva

Huawei Research, kako su istaknuli tokom predstavljanja, fokusira se na front-end istraživanje te otvara dvije ključne mogućnosti platforme – Huawei Research Kit i Huawei Research Cloud. Te mogućnosti olakšavaju efikasne inovativne istraživačke procese, ubrzavaju tehnološka otkrića, inkubiraju inovacije aplikacija, te ubrzavaju postizanje transformacije rezultata.

Pored Androida 11, stigao je i Android 11 Go

Na polju zdravstva, Huawei je pomagao u istraživanju zdravlja srca osiguravajući tačnost i raznolikost prikupljenih podataka zdravstvenih istraživanja. Na polju sigurnosti putovanja, mobilni i nosivi uređaji inteligentno sarađuju s automobilima kako bi omogućili nove tehnologije sigurne vožnje, poput sistema za izbjegavanje sudara i brige o umoru vozača. U polju svakodnevnog života, Huawei koristi bežične senzorske mogućnosti s više uređaja kako bi pružio karakteristike poput otkrivanja pada, neinduktivnog nadzora disanja i prostornog pozicioniranja.

Srbija se obavezala da izbaci Huawei telekomunikacionu opremu?

Huawei će nastaviti razvijati svoj softverski i hardverski ekosistem, zalažući se za dalje otvaranje osnovnih tehnologija i mogućnosti te osnaživanje globalnih programera i partnera za zajedničko stvaranje novih mogućnosti, poručili su na kraju iz Huaweija.

Otkriven razlog za iznenadnu pojavu telefona okačenih na drveću u Čikagu

Inače, Huawei jei tokom konferencije predstavio i nove uređaje, koji bi trebali biti opremljeni upravo HarmonyOS-om.

(zimo)